Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 15:41

Καιρός να ανοίξει γενική συζήτηση γιατην αστική συγκοινωνία στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H επέκταση της γραμμής της αστικής συγκοινωνίας μέχρι το Νοσοκομείο Καλαμάτας αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη δημοτική αρχή μάλιστα φαίνεται να υπάρχει σκέψη για γραμμή από την Ανατολική Παραλία μέχρι το Νοσοκομείο.

Το γεγονός ότι πλέον θα περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για επέκταση αστικής συγκοινωνίας και πέρα από τον βασικό ιστό της πόλης, αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα θετικά. Από εκεί και πέρα όμως μπορεί η αρχή να γίνεται με το Νοσοκομείο, αλλά είναι ευκαιρία η συζήτηση αυτή να αποτελέσει την αρχή μίας μεγαλύτερης συζήτησης για περαιτέρω επέκταση του δικτύου αστικής συγκοινωνίας. Οι πρώτες περιοχές, που εδώ και χρόνια δικαιωματικά ζητούν αστική συγκοινωνία, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, είναι η Βέργα και η Μικρή Μαντίνεια. Περιοχές, που διπλασιάζουν τον πληθυσμό τους το καλοκαίρι, αλλά έχουν αρκετό πληθυσμό και το χειμώνα, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για κάθε μετακίνηση επιβαρύνοντας το κυκλοφοριακό της πόλης.

Αλήθεια είναι πάντως πως τα δεδομένα της πόλης έχουν αλλάξει από την εποχή που σχεδιάστηκαν οι υπάρχουσες γραμμές της αστικής συγκοινωνίας. Με μία επικαιροποιημένη μελέτη θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να προκύψει αναμόρφωση γραμμών και δρομολογίων, που αφενός θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες περισσότερο και αφετέρου μπορούν να αποβούν οικονομικά πιο επωφελή για το αστικό ΚΤΕΛ.

Οσο μάλιστα προσκολλημένοι στο αυτοκίνητο να είναι οι Καλαματιανοί, όπως και πολλοί στην Ελλάδα, η ύπαρξη συγκοινωνιακών γραμμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε συνδυασμό με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, είναι ικανά να τους απομακρύνουν από το τιμόνι και να τους μετατρέψουν σε επιβάτες στα λεωφορεία.

 

Αρκεί όπως προαναφέραμε να υπάρξει ένα οργανωμένο και επικαιροποιημένο πλάνο των σύγχρονων αναγκών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το οποίο πιθανόν να προσαρμόζεται ανά εποχή και στα τρέχοντα δεδομένα.