Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 20:17

Σημαντική η σωστή αξιοποίηση των χώρων που θα αφήσει πίσω το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να προχωρήσει η μετακίνηση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας στο νέο Δημαρχείο της οδού Αθηνών. Στις εγκαταστάσεις όπου επί χρόνια στεγαζόταν το νοσοκομείο της πόλης, θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα διοικητικό κέντρο.

Επιλογή για την οποία -και μέσα από τις στήλες της “Ε”- κατά καιρούς έχουν εκφραστεί σημαντικές ενστάσεις, κυρίως λόγω της τοποθεσίας και του κατά πόσο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από την κίνηση μία ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή, αλλά και λόγω κόστους. Δεν αμφισβητείται όμως σε καμία περίπτωση το οικονομικό όφελος που θα έχει ο δήμος από την περιστολή του διοικητικού και λειτουργικού κόστους.

Υπάρχουν όμως και αρκετά κτήρια από αυτά που σήμερα στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, που ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας και τα οποία αναμένεται να αποδοθούν ή να παραχωρηθούν σε άλλες λειτουργίες της πόλης.

Πλησιάζοντας μάλιστα προς το χρόνο της μεταστέγασης των υπηρεσιών στο νέο Δημαρχείο, θα παρουσίαζε ενδιαφέρον εάν η δημοτική αρχή άνοιγε τα χαρτιά της για το πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα δικά της κτήρια που θα αδειάσουν. Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι στο κτήριο Τσίγκου στον Αγιο Νικόλαο αναμένεται να μετακινηθούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ενώ πιθανή θεωρείται και η παραχώρηση κάποιου μεγαλύτερου χώρου για τις ανάγκες της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. 

Προφανώς υπάρχει σχεδιασμός που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός και για τα υπόλοιπα κτήρια, κάτι που θα ήταν όμως σκόπιμο να προχωρήσει σύντομα. Αλλωστε πρόκειται για μια υπόθεση που έχει να κάνει με τη λειτουργία της πόλης τα επόμενα χρόνια. Και επειδή στην Ελλάδα έχει ισχύσει πολλάκις το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, καλό θα είναι οι όποιες αποφάσεις για τις μελλοντικές χρήσεις να είναι καλά μελετημένες και οργανωμένες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 20:23