Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 20:56

Η πλάκα και η λύση για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ούτε οι δήμαρχοι, ούτε η κυβέρνηση φαίνεται να θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ή κατά μία άλλη εκδοχή μας κάνουν πλάκα.

Η κυβέρνηση θέλει και τοπική διαχείριση, από τους δημάρχους, και ΣΔΙΤ, με βελτίωση του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οσο παράλογο και να ακούγεται, πιστεύει πως άλλοι δήμοι μπορούν να κάνουν μόνοι τους διαχείριση και άλλοι να στέλνουν τα σκουπίδια τους στην ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο της Περιφέρειας. Και με τους όρους της σύμβασης της ΣΔΙΤ τι γίνεται; Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Οι δήμοι και οι πολίτες είναι η απάντηση. Και αυτό φαίνεται να μην το υπολογίζει η κυβέρνηση.

Αν οι μεγάλοι δήμοι της Περιφέρειας, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, η Τρίπολη, η Σπάρτη, το Αργος, κάνουν μόνοι τους διαχείριση, όπως διατείνονται, τι διαχείριση θα κάνει η ΤΕΡΝΑ; Τι σκουπίδια θα μείνουν να διαχειριστεί και τι κέρδος θα έχει; Υπάρχει η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 100.000 τόνων που τη διασφαλίζει. Η τιμή της ποσότητας αυτής θα είναι σίγουρα αρκετά πάνω από 100 ευρώ τον τόνο. Ποιος δήμος θα πληρώσει με τέτοια τιμή; Οι Δήμοι Οιχαλίας, Τριφυλίας, Μεσσήνης και άλλοι μικροί που έχουν ταχθεί με τη ΣΔΙΤ; Πώς θα τολμήσουν να ζητήσουν τόσο υψηλά δημοτικά τέλη από τον κόσμο; Από την άλλη, όμως, η ΣΔΙΤ προβλέπει ποσότητες απορριμμάτων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν χρήματα, επιπλέον έσοδα; Οταν δεν υπάρχουν αυτά τα έσοδα, ποιος θα πληρώνει τη ζημιά στην ΤΕΡΝΑ; 

Οι δήμοι, όσο αδιάφοροι και αν είναι, πρέπει να τρέξουν και να σπεύσουν για την προσωρινή διαχείριση, να βρουν χώρο για να την υλοποιήσουν. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να δυσαρεστήσουν ψηφοφόρους τους, να έρθουν σε ρήξη με τον κόσμο που τους στήριξε. Δε γίνεται αλλιώς, γιατί τα σκουπίδια θα τους πνίξουν όλους και θα βρωμίσουν τον τόπο.

Προσωρινά για 2 - 3 χρόνια θέλουν-δε θέλουν, θα αναλάβουν ευθύνες, θα υπάρξει τοπική διαχείριση. Μήπως τελικά η λύση είναι η προσωρινή τοπική διαχείριση να γίνει μόνιμη με την Πολιτεία, την κυβέρνηση να βρίσκει ένα χώρο σε όλη την Περιφέρεια για το υπόλειμμα των τοπικών διαχειρίσεων; Χώρο σε υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή με ελκυστικά αντισταθμιστικά για το δήμο της περιοχής; Εύκολη είναι η λύση, αποφασιστικότητα και διάθεση για ρήξεις θέλει. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 17:21