Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 19:11

Να σταματήσει η ντροπή των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Έχουν περάσει 11χρόνια απ όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ο διαγωνισμός πέρασε από χίλια κύματα χρειάστηκαν συσκέψεις στο Μαξίμου και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά ακόμα η ολοκληρωμένη διαχείριση δεν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει.  Η κακή εξέλιξη οφείλεται προφανώς στους όρους που περιλάμβανε η προκήρυξη αλλά και στη δύσκολη διαδικασία του “ανταγωνιστικού διαλόγου”. Εκ του αποτελέσματος μιλάμε για μια τεράστια αποτυχία την οποία χρεώνεται κατά κύριο λόγο η περιφερειακή αρχή Τατούλη  η οποία επέμεινε μέχρι τέλους σε μια διαδικασία που φάνηκε από την αρχή ότι ήταν προβληματική.

Το παρελθόν καθορίζει τις εξελίξεις του παρόντος και του μέλλοντος γιαυτό και χρειάζεται να το διαβάζουμε σωστά ώστε να μαθαίνουμε και να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Η επιλογή χωροθέτησης μονάδων σε τρία σημεία της Πελοποννήσου ήταν μια  λαθεμένη πολιτική επιλογή την οποία θα τη συναντάμε διαρκώς μπροστά μας. Η ομάδα Τατούλη αντί να επιλέξει την προώθηση του επιτυχημένου μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας με τη χωροθέτηση μιας μονάδας στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπως έγινε αντίστοιχα στην Πτολεμαΐδα, επέλεξε τις τρεις μονάδες που  πολλαπλασίασαν τις αντιδράσεις και βέβαια το κόστος διαχείρισης. Η ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία προχωρά τώρα στην παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια και εμείς είμαστε ακόμα στα δικαστήρια για τα ...δασικά!

Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση η ολοκλήρωση των τριών μονάδων είναι βέβαια μονόδρομος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα ούτε για εξυπνάδες κάθε είδους. Οι δήμοι έχουν αποδεχτεί το σχεδιασμό και χρειάζεται να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.  Όποιος δεν πληρώνει θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες μέσα από την παρακράτηση των αντίστοιχων πόρων. Εξυπνάδες και λαϊκισμοί δεν χωρούν.

Η μονάδα της Καλλιρρόης, που αφορά ειδικότερα τη Μεσσηνία, χρειάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες. Το καλοκαίρι τα σκουπίδια όλων των δήμων της Μεσσηνίας θα πρέπει να καταλήγουν στη συγκεκριμένη μονάδα. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και οι χωματερές θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.   Εννοείται ότι με το που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση απαιτείται να ξεκινήσει  η διερεύνηση για βελτίωση της κατάστασης μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνικών και μεθόδων σε όλο το κύκλωμα διαχείρισης των σκουπιδιών. Η ομαλοποίηση της κατάστασης είναι το βασικό βήμα για να πάνε τα πράγματα μπροστά και να αποτελέσει παρελθόν η ντροπή των σκουπιδιών. 

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 19:40