Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 21:25

Προεκλογική μάχη χωρίς όρους και όρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι παροχές αποτελούν διαχρονικά προεκλογικό προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η σημερινή ακολουθεί το συγκεκριμένο μοτίβο και ανακοινώνει κάθε μέρα και μια παροχή. Το επίδομα των 600 ευρώ σε ένστολους, το βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και οι ανακοινώσεις για προσλήψεις είναι μέρος της προεκλογικής στρατηγικής. Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ιστορικά σε κάθε προεκλογική περίοδο αυξάνεται το έλλειμμα και διογκώνεται το δημόσιο χρέος. Μέσα από αυτές τις πρακτικές γίνεται ψηφοθηρία και διαιωνίζονται παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Το ζήτημα δεν είναι βέβαια αν είναι αναγκαίες οι παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά ο τρόπος και ο λόγος που αυτές δίνονται.
Η επανάληψη των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία του 2010 δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η χώρα μετά την περιπέτεια των μνημονίων και του κάθε είδους λαϊκισμού χρειάζεται να επιστρέψει στην πολιτική κανονικότητα εναρμόνισης με τον σύγχρονο κόσμο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλα τα επίπεδα. Πολιτική κανονικότητα δεν είναι οι προεκλογικές παροχές, οι εξυπηρετήσεις των “δικών μας” και οι παρακολουθήσεις εχθρών και φίλων. Οι τακτικές αυτές δίνουν επιχειρήματα στους νοσταλγούς του Χίτλερ και τους χειροκροτητές του Στάλιν, που εμπνέονται σήμερα από το “μεγαλείο” του Πούτιν και επιδιώκουν την ήττα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του δυτικού πολιτισμού και της αστικής δημοκρατίας.
Ο παλιός τρόπος άσκησης πολιτικής έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός στη διατήρηση της εξουσίας αλλά καταστροφικός για το συμφέρον των πολιτών και της χώρας. Η εξουσία και η διατήρησή της δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός σκοπός. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές εθνικές προκλήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε κλίμα διχασμού και τοξικότητας. Όλα δείχνουν ότι η πορεία προς τις εκλογές ξεφεύγει από το πολιτικό πλαίσιο αντιπαράθεσης και μετατρέπεται σε μια μάχη χωρίς όρους και όρια. Η ευθύνη ανήκει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση, που οφείλει να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, να σταματήσει τις ψηφοθηρικές παροχές και να θέσει το πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που έχει ανάγκη η χώρα.