Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 21:15

Προεκλογικά επιταχύνουν και μετεκλογικά φρενάρουν   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχουμε κάθε φορά λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές «θετικές εξελίξεις». Πριν από τις εκλογές του 2015 εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με μηδενικό βέβαια ποσό. Λίγο πριν τις εκλογές του 2019 και αφού έχει εγκαταλειφθεί η μελέτη για την παραλιακή χάραξη, δημοπρατήθηκε το έργο ως ΣΔΙΤ για 30 χρόνια. Πέρασαν από τότε 4 χρόνια, για να φτάσουμε ξανά λίγο πριν τις εκλογές να έχουμε οριστικό ανάδοχο και έγκριση της σχετικής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατά έναν περίεργο τρόπο τα πάντα επιταχύνονται λίγο πριν τις κάλπες και μετά ακολουθούν αργές μακρόσυρτες διαδικασίες.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών και το ξεπέρασμα κάθε εμποδίου προεκλογικά δεν είναι βέβαια σύμπτωση, αποτελεί τη διαχρονική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που σπεύδει να μοιράσει προεκλογικές χάντρες στους ιθαγενείς. Στο ερώτημα λοιπόν αν είναι θετική εξέλιξη η υπογραφή σύμβασης για το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη, η απάντηση είναι «θα δείξει». Κανένας δεν μπορεί να δηλώνει αισιόδοξος, γιατί τα βασικά προβλήματα σε σχέση με το έργο παραμένουν. Η κοινοπραξία Ακτωρ - ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται σε φάση συγχώνευσης σε μία εταιρεία. Θα προχωρήσει η συμφωνία; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του νέου σχήματος; Θα τρέξουν οι μελέτες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το Καλαμάτα - Ριζόμυλος; Πώς και πότε θα ξεπεραστούν οι όποιες εμπλοκές; Τι θα γίνει με το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος; Θα γίνει και πώς η παράκαμψη της Πύλου; Πολλά τα ανοικτά ζητήματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα έργα που «ξεμπλοκάρουν» προεκλογικά, σέρνονται μετεκλογικά. Ο δρόμος Καλαμάτα - Μεθώνη για να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, χρειάζεται στενή παρακολούθηση και ισχυρή πολιτική βούληση. Αν το ζήτημα αφεθεί, θα ξεκινήσει το γαϊτανάκι των παρατάσεων και των καθυστερήσεων. Οι μπουλντόζες που θα μπουν θα πρέπει να τελειώσουν και το έργο. Να μην αποτελέσουν δηλαδή το προεκλογικό ντεκόρ για αυτές ή τις επόμενες εκλογές. Οι πολίτες ορθά δεν πιστεύουν τίποτα και παραμένουν επιφυλακτικοί, έχουν υποστεί πολλές, μεγάλες και αλλεπάλληλες διαψεύσεις.   

panagopg@gmail.com