Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 20:34

Συγκεκριμένα βήματα για να αποτραπεί η ερήμωση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον της. Τα οικονομικά και τα δημογραφικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και ωραιοποιήσεις. Απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, για να αποφευχθεί η απόλυτη φτωχοποίηση και η ερημοποίηση. Οι πολιτικοί χρειάζεται να σταματήσουν τις δημόσιες σχέσεις στις κοινωνικές εκδηλώσεις κάθε μορφής και να συμφωνήσουν στην προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Οι επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν ότι μόνο μέσα από συμπράξεις και συνέργειες θα μπορέσουν να μείνουν στην αγορά. Οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η μικροεξυπηρέτηση και το κτύπημα στην πλάτη δεν προσφέρουν τίποτα θετικό και σε κανέναν.
Ο αγροτικός τομέας δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον αν δεν μεταβληθούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της μεσσηνιακής υπαίθρου. Υπάρχουν ελάχιστοι αγρότες κάτω από 65 χρονών και οι εποχικοί εργάτες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής. Ακόμα και στην περίπτωση που κρατηθεί η τιμή του ελαιολάδου σε υψηλά επίπεδα δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να φροντίσουν την καλλιέργεια. Η ελαιοπαραγωγή δεν είναι μόνο το μάζεμα, απαιτούνται εργατικά χέρια όλο το χρόνο, που ήδη δεν υπάρχουν.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η μονοκαλλιέργεια της ελιάς αποτελεί τεράστιο κίνδυνο και η έλλειψη ανθρώπων μηδενίζει τη δυνατότητα εναλλακτικής. Όταν κατέρρευσε η παραγωγή σταφίδας υπήρξαν χέρια που έβαλαν ελαιόδεντρα και κράτησαν τον αγροτικό τομέα -αν συμβεί αυτό στην ελαιοκομία θα έχουμε απόλυτη καταστροφή. Η εκπόνηση σχεδίου προσέλκυσης ανθρώπων για μόνιμη εγκατάσταση στα χωριά της Μεσσηνίας για την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα έχει ήδη καθυστερήσει. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αν δεν εγκατασταθούν νέοι και παραγωγικοί άνθρωποι, ο αγροτικός τομέας θα εξαφανιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ο τουριστικός τομέας στην περιοχή είναι σε φάση στασιμότητας. Η επένδυση της Costa Navarino έφερε μια εκρηκτική άνοδο σε επισκέπτες και παράλληλες επενδύσεις, αλλά παρουσιάζεται πλέον… κόπωση. Η περσινή πτώση αποτελεί ανησυχητικό καμπανάκι, το οποίο χρειάζεται να αφυπνίσει. Το κρίσιμο εργαλείο για την υποβοήθηση του τουρισμού είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας. Η καθυστέρηση στην παραχώρηση της λειτουργίας του έχει ήδη στοιχίσει στην περιοχή.
Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την παραχώρησή του εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα θα πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Η παραχώρηση σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των υποδομών του Αεροδρομίου της Καλαμάτας μπορεί τα επόμενα χρόνια να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για 500.000 επιβάτες το χρόνο.
Όμως για να μείνουν οι επιβάτες στην περιοχή χρειάζονται και τουριστικές κλίνες, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας μέχρι το Πεταλίδι είναι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της περιοχής. Το ξεκαθάρισμα ζητημάτων πολεοδομικού χαρακτήρα και η προσέλκυση επενδύσεων είναι τα βασικά που απαιτούνται, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί το εισόδημα στην περιοχή.
Η σύνδεση του Αεροδρομίου με τη Δυτική Πελοπόννησο προϋποθέτει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Η επιτάχυνση των διαδικασιών και η λήψη απόφασης που θα οδηγεί σε χρονοδιάγραμμα κατασκευής πρέπει να κλείσει μέσα στο χρόνο. Τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα σε σχέση με το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Η ολοκλήρωση των μελετών, ο προσδιορισμός τιμής μονάδας για απαλλοτριώσεις και η έναρξης της κατασκευής του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση, δεν μπορούν να καθυστερούν άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης που θα οδηγήσει ακόμα και στη ματαίωση κατασκευής του δρόμου.
Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να έχει μέλλον η περιοχή είναι απολύτως προσδιορισμένα. Όλοι ξέρουν ότι αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει μέλλον. Το τι πρέπει να γίνει επίσης είναι γνωστό. Δεν χρειάζονται περίτεχνα προγράμματα και φαεινές ιδέες, αλλά συγκεκριμένα βήματα που θα στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Χρειάζεται να περάσουμε από τις αφόρητες γενικότητες των δημοσίων σχέσεων στο συγκεκριμένο και το αποτελεσματικό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι το μόνο που έχει μείνει.

panagopg@gmail.com