Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 20:46

Πανηγυρίζουν για ανύπαρκτο έργο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δεν είναι παράδοξο ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει μετά το Πάσχα στην Καλαμάτα. Προεκλογική περίοδο έχουμε, ήρθε ο Τσίπρας, θα έρθει ο Μητσοτάκης και προφανώς θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο, αυτό θα συμβεί και στην παρούσα. Το ζήτημα είναι τι λέει ο κάθε πολιτικός αρχηγός και πόσο ειλικρινές είναι αυτό που «πουλάει». Οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί, ενώ ο πολιτικός κυνισμός έχει φτάσει στο σημείο να ομολογούν ακόμα και πολιτικοί αρχηγοί ότι «είναι άλλα αυτά που λέγονται προεκλογικά και άλλα αυτά που θα ισχύσουν την επόμενη ημέρα». Είναι γνωστή και διαχρονική η  απόσταση προεκλογικών υποσχέσεων με τις μετεκλογικές πρακτικές, αλλά εντυπωσιάζει ο κυνισμός της παραδοχής.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα συνδεθεί με την υπογραφή της σύμβασης για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη -ενδεχομένως να γίνεται μόνο για αυτό τον λόγο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι θεωρούν επίτευγμα ότι μετά από 4 χρόνια μια κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό που βρήκε έτοιμο και με προσωρινό μειοδότη, αλλά όταν δεν έχεις να επιδείξεις κάτι καλύτερο πιάνεσαι από ό,τι βρεις μπροστά σου. Όταν δεν έχεις καταφέρει να ολοκληρώσεις την παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, του μεγαλύτερου έργου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όταν δεν μπόρεσες σε 4 χρόνια να δημοπρατήσεις έστω τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος, με αποτέλεσμα το νερό αντί να ποτίζει καλλιέργειες να χύνεται στη θάλασσα, η υπογραφή σύμβασης για το Καλαμάτα - Μεθώνη είναι μια κάποια λύση.

Οι χαρές και τα πανηγύρια δεν θα κατασκευάσουν βέβαια το δρόμο Καλαμάτα -  Μεθώνη, γιατί όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την πορεία του συγκεκριμένου έργου. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι το πολιτικό σύστημα αρνείται να ενηλικιωθεί και να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και  από πανηγυρισμούς για έργα που θα αργήσουν να ολοκληρωθούν. Η αποστροφή των πολιτών για τους πολιτικούς και την πολιτική είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία και οι παλαιοκομματικές πρακτικές βαθαίνουν το χάσμα. Είναι προφανές ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος βολεύεται με το να «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες» αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Κάποιοι ενδεχομένως να επιζητούν  την αποχή των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα, γιατί έτσι διαχειρίζονται ευκολότερα τη μιζέρια.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 20:30