Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 19:43

Φτηνοί εντυπωσιασμοί σε βάρος της χώρας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δεν γνωρίζουμε πόσοι το είχαν καταλάβει, αλλά χθες είχαμε φοιτητικές εκλογές. Σήμερα θα πληροφορηθούμε πως σχεδόν όλες οι κομματικές παρατάξεις θριάμβευσαν μιας και η κάθε μια θα βγάλει τα δικά της αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, οι φοιτητικές εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Έχουν ελάχιστη πολιτική βαρύτητα και τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν όσοι ψηφίζουν από τους φοιτητές, είναι περισσότερο… παρέας και χαβαλέ και λιγότερο πολιτικά - κομματικά.

Αν κάποιος καθίσει και μελετήσει τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών κατά τμήμα και σχολή, θα διακρίνει τις παραδοξότητες και θα κατανοήσει ότι το να βγάλει κάποιο πολιτικό συμπέρασμα μέσα από αυτό τον αχταρμά μόνο εύκολο δεν είναι. Οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί και τα μικροσυστηματάκια με την κάλυψη ή μη του μανδύα φοιτητικών παρατάξεων, «κάνουν παιχνίδι» και καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι οι φοιτητές και οι παρατάξεις δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Η αλλαγή του νόμου έχει μετατρέψει τους φοιτητές και τους εκπροσώπους τους σε διακοσμητικούς, δεν έχουν τη δύναμη που είχαν κάποτε και έχουν πάψει να αποτελούν το βολικό άλλοθι για τα όποια προβλήματα λειτουργίας των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Το αφήγημα όμως περί διάλυσης των πανεπιστημίων λόγω της συμμετοχής των φοιτητών ή της ανομίας από μειοψηφικές ομάδες παραμένει στην πολιτική επικαιρότητα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπορεί να ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα με κόστος για τους φορολογούμενους, αλλά η πλειονότητα των πολιτών νομίζει ότι τα πανεπιστήμια θέλουν χωροφύλακες για να λειτουργήσουν! Η συζήτηση για την εκπαίδευση συνολικά και τη λειτουργία των πανεπιστημίων είναι εκτός θέματος ή μάλλον εντός θέματος κομματικών αφηγημάτων, που έχουν από μηδενική έως ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα.

Η καθιέρωση βάσης είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός ξεπερασμένου συστήματος εισαγωγής. Η αριστεία στην παπαγαλία δεν πιστοποιεί γνώσεις, αλλά μια πολύ συγκεκριμένη δεξιότητα που κατακτάται με μέθοδο. Η άρνηση στα ιδιωτικά  πανεπιστήμια ανήκει στις ψυχώσεις παλαιότερων δεκαετιών. Όταν τα ιδιωτικά στην Κύπρο κάνουν χρυσές δουλειές με Έλληνες φοιτητές, εμείς τους στέλνουμε πελάτες βάζοντας βάσεις εισαγωγής και φραγμούς στην ίδρυση ιδρυμάτων -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- που θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα κέντρο εκπαίδευσης των Βαλκανίων. Η προεκλογική συζήτηση για την παιδεία αναλώνεται έτσι σε φτηνούς εντυπωσιασμούς σε βάρος της επόμενης γενιάς και της προοπτικής της χώρας.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 20:12