Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 22:02

Νέος κύκλος για κυβέρνηση και αντιπολίτευση   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν τόσο καθαρό που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αναγνώσεις. Η Ν.Δ. παρ’ ότι στην κυβερνητική της θητεία είχε σοβαρές αποτυχίες και προβλήματα, κατάφερε να πείσει ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μια επαρκή διαχείριση στα προβλήματα που έχει μπροστά της η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας τα πάντα στην αρνητική ψήφο έχασε, γιατί αφενός δεν είμαστε στο 2012 που το αντιμνημονιακό κύμα έπνιγε κάθε φωνή λογικής και αφετέρου γιατί έχει πλέον και ο ίδιος κυβερνήσει και έχουν φανεί οι δικές του ανεπάρκειες.
Σε μερικές ημέρες θα έχουμε νέες εκλογές, με τις οποίες θα κλείσει το ζήτημα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν αρκεί για να δημιουργήσει νέες πολιτικές εξελίξεις, ούτε καν να αυξήσει την εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων στη Βουλή. Η Ν.Δ. στις νέες εκλογές, αν δεν υπάρξει κάποιο συνταρακτικό απρόοπτο, θα εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιθανότατα μεγαλύτερη από αυτή που διέθετε μέχρι σήμερα στο Κοινοβούλιο. Η ηγεσία Μητσοτάκη εδραιώνεται και η όποια αμφισβήτηση για το επόμενο ορατό χρονικό διάστημα θα είναι αδύνατη. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να συγκροτήσει την κυβέρνηση που επιθυμεί χωρίς ενστάσεις και με ισορροπίες. Έχει επιπρόσθετα λυμένα χέρια για το χειρισμό υποψηφιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, κάτι που θα έχει και ιδιαίτερη αντανάκλαση σε τοπικό επίπεδο.
Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στις νέες εκλογές είναι η συγκρότηση αντιπολίτευσης και η κυριαρχία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Το κόμμα και το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επόμενη φάση είναι κρίσιμο στοιχείο για την πορεία μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα αλλά και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Η καταγγελία των πάντων, η εχθροπάθεια και ο φανατισμός, όπως συγκροτήθηκαν στην εποχή του αντιμνημονίου, έκλεισαν σε αυτές τις εκλογές τον κύκλο τους. Μένει να δούμε αν αποχωρήσουν πρόσωπα και αποδυναμωθούν περαιτέρω κόμματα που φούσκωσαν από το «ποτάμι της οργής». Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες έδειξαν ότι κουράστηκαν από κούφιες ρητορείες και προσδοκούν ορθολογική προσέγγιση των προβλημάτων και σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική ζωή μπαίνει σε νέο κύκλο.
panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 22:05