Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 21:13

Αναπροσαρμογές για να μην υπάρξει κατάρρευση του τουρισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι μεγάλες προσδοκίες για νέο ρεκόρ επισκεπτών και εσόδων από τον τουρισμό δεν επιβεβαιώνονται. Ο Μάιος και ο Ιούνιος συνολικά στη χώρα δεν πήγαν όπως αναμενόταν, με τους ακριβούς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, να έχουν αισθητή μείωση. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι υπάρχει κατάρρευση του τουρισμού. Υπάρχει διόρθωση με βάση αυτά που συμβαίνουν στη συγκεκριμένη αγορά. Η αύξηση των εξόδων στη μετακίνηση, η άνοδος του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη και βέβαια η αύξηση των τιμών σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς οδηγούν τουρίστες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η τουριστική κίνηση εξαρτάται από τους νόμους της αγοράς και όποιος το παραβλέπει αυτό και ζητεί προστατευτικό πλαίσιο νόθευσης του ανταγωνισμού απλώς φέρνει νωρίτερα τη χρεοκοπία.

Ο τουρισμός κράτησε τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι ανταγωνιστικές τιμές, οι νέες υπηρεσίες με τη βραχυχρόνια μίσθωση, η αναβάθμιση των αεροδρομίων και η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών οδήγησαν στο μεγάλο άλμα που καταγράφηκε το 2019. Η αύξηση τιμών και προσδοκιών φαίνεται πως οδηγούν φέτος σε μείωση επισκεπτών. Προφανώς θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν στο διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο. Όποιος θέλει προστατευόμενη επιχειρηματικότητα στο χώρο του τουρισμού καλύτερα να αλλάξει κλάδο.

Η τουριστική σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά και για τη Μεσσηνία. Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες το Μάιο και τον Ιούνιο έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Οι εσωτερικοί τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν σημαντική μερίδα της κίνησης στην περιοχή, ανέβαλαν τις εξορμήσεις τους, ενώ και οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι μειωμένες. Αρκετοί θεωρούν ότι θα υπάρξει «μπούκωμα» της περιοχής Ιούλιο - Αύγουστο, κάτι όμως που αφενός δεν σώζει την κατάσταση και αφετέρου οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Η χρονιά δείχνει ότι χρειάζονται πολλά να γίνουν για να κρατηθεί και να διευρυνθεί το εισόδημα από τον τουρισμό. Μπορεί φέτος να μην υπάρχει κατάρρευση, αλλά αυτό δεν θα αργήσει αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και αναπροσαρμογές.