Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 19:41

Επικοινωνιακά κόλπα εξαπάτησης των πολιτών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βραβεύτηκε πρόσφατα για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων και η ΔΕΥΑΚ για την τηλεδίοικηση. Όπως όλοι έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι βραβεύσεις διαφόρων δράσεων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε …ακαταλαβίστικες εκδηλώσεις. Πρόκειται για βραβεύσεις δημοσίων σχέσεων όπου όλοι όσοι συμμετέχουν φεύγουν με μια διάκριση. Θυμίζει η υπόθεση την ιστορία της «τιμητικής πλακέτας» που απένειμε πριν από μερικά χρόνια παράγοντας στη Μεσσηνία σε όποιον περνούσε απ έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας!

Οι βραβεύσεις δημοσίων σχέσεων έχουν νόημα στις ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες  ορθά συμμετέχουν και πληρώνουν για να δημιουργήσουν γεγονότα διαφημιστικής προβολής δεν έχουμε όμως καταλάβει για ποιο λόγο οι φορείς του δημοσίου συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται για λόγους προβολής του έργου αλλά οι  περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι αν θέλουν να προβάλουν το έργο τους ας το κάνουν από τη τσέπη τους. Η χρησιμοποίηση  δημοσίων πόρων σε εκδηλώσεις αυτού του είδους δεν γνωρίζουμε αν είναι νόμιμη αλλά υπάρχουν εύλογες επιφυλάξεις ως προς την ηθική τους διάσταση.

Τα ποσά που δαπανώνται για αυτά τα πανηγύρια είναι σχετικά μικρά αλλά πρόκειται για λεφτά που δίνονται προκειμένου να δημιουργηθεί μια ψευδείς εικόνα. Οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν ποιος είναι αυτός που βραβεύει και τη βαρύτητα έχει το βραβείο, διαβάζουν ένα βαρύγδουπο τίτλο, βλέπουν στη φωτογραφία τον παράγοντα να καμαρώνει σαν «γύφτικο σκεπάρνι» και θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Στην άγνοια αυτή των πολιτών εδράζεται η συγκεκριμένη βιομηχανία που πουλά τσίγκινα μετάλλια ως χρυσές διακρίσεις.

Όπως είναι γνωστό η προπαγάνδα δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Η πλασματική πραγματικότητα οικοδομείται μέσα από μικρές και μεγάλες επικοινωνιακές εξαπατήσεις και οδηγεί στην κυριαρχία του απόλυτου τίποτα. Η άγνοια των πολιτών για τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών είναι το πρόβλημα, αυτή επιτρέπει να στήνονται όλα αυτά τα γεγονότα που έχουν ως στόχο την υφαρπαγή της ψήφου. Οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τις κάλπικες επικοινωνιακές λίρες, οι οποίες έχουν αγοραστεί χρυσές με τα δικά τους τα λεφτά, και να τιμωρούν αυτούς που επιχειρούν με αυτά τα κόλπα να τους εξαπατήσουν. Δεν είναι εύκολο αλλά αν δεν συμβεί δεν μας σώζει τίποτα!

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 21:10