Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 22:40

Νέα δεδομένα σε κρίσιμα για την περιοχή υπουργεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σύμφωνα με ένα βαρύγδουπο και πολυπαιγμένο τσιτάτο τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο στην πολιτική. Οι «φιλόσοφοι» της συγκεκριμένης θεωρίας υποστηρίζουν ότι η ίδια πολιτική ακολουθείται ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Πρόκειται για οπαδούς του κεντρικού σχεδιασμού, της στρατιωτικής ομοιομορφίας και της θρησκευτικής υπεράσπισης της μιας και μοναδικής αλήθειας. Πρόκειται για μια εντελώς λάθος προσέγγιση, γιατί το κάθε πρόσωπο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ικανότητες που οδηγούν σε αποφάσεις και αποτελέσματα. Το «όλοι ίδιοι είναι και παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα» εκτός από ισοπεδωτικό δεν αποδέχεται το θεμελιώδες, ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Η ισοπέδωση οδηγεί σε κοινωνίες και οικονομίες της ήσσονος προσπάθειας και τελικά της χρεοκοπίας.
Τα πρόσωπα που αποτελούν την ηγετική ομάδα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης δεν είναι έτσι αδιάφορα. Οι ικανότητες και οι προσλαμβάνουσες του κάθε αρχηγού ή υπουργού έχουν τη σημασία και την αξία τους. Είναι διαφορετικό να μιλάς με κάποιον για το λάδι και να νομίζει ότι τρέχει από το δέντρο και αλλιώς με έναν που είναι ελαιοπαραγωγός. Η γνώση των θεμάτων είναι πολύ σημαντική, αλλά προφανώς από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται και πολιτική αντίληψη που να επιτρέπει τη διατήρηση ισορροπιών και την επιτάχυνση κρίσιμων πολιτικών. Η πολιτική εμπειρία και το ειδικό βάρος του κάθε υπουργού έχει δηλαδή τη δική του αξία και σημασία.
Σε τοπικό επίπεδο, δύο υπουργεία έχουν αυξημένη βαρύτητα. Το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υποδομών. Το πρώτο γιατί αφορά την πορεία του αγροτικού εισοδήματος και το δεύτερο για την προώθηση των κρίσιμων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή για την ανάπτυξή της. Είναι δηλαδή κομβικά υπουργεία για την πορεία της περιοχής. Τα πρόσωπα που βρίσκονται στα συγκεκριμένα υπουργεία είναι βέβαιο ότι θα παίξουν θετικό ή αρνητικό ρόλο στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση κρίσιμων για την περιοχή ζητημάτων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου με υφυπουργούς το Διονύση Σταμενίτη βουλευτή Πέλλας και τον Σταύρο Κελέτση βουλευτή Έβρου. Το πρώτο θετικό είναι ότι πρόκειται για πολιτικούς που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Γνωρίζουν δηλαδή τα βασικά του αγροτικού χώρου. Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να προτάξουν την ενίσχυση της εκλογικής τους περιφέρειας σε βάρος άλλων. Αυτό δηλαδή που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Για την ιστορία ο Γεωργαντάς βρέθηκε εκτός της νέας κυβέρνησης, ενώ ο Λιβανός εκτός Βουλής.
Ο Αυγενάκης σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων αναλαμβάνοντας το υπουργείο έδειξε ότι έχει γνώση των ζητημάτων και θέτει ορθολογικούς στόχους. Μένει να δούμε πόσα από αυτά θα καταφέρει στην υλοποίηση. Όπως είναι γνωστό, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Για την ιστορία ο νέος υπουργός υποσχέθηκε:    «Αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εμπορία αγροτικών προϊόντων (τυποποιημένων) μέσω αγροτικών συλλογικών σχημάτων από το 18% στο 27% το 2027. Αύξηση των γεωργικών εκτάσεων, για παραγωγή βιολογικών προϊόντων, από το 9,1% στο 16,4% το 2027. Δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επιστροφή ΕΦΚ στο diesel στους αγρότες και για το 2023. Νέα αρδευτικά έργα σε όλη την επικράτεια και εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκ. στρέμματα και θα ωφελήσουν πάνω από 100.000 αγρότες». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουμε να κατασκευαστούν επιτέλους τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα και να προχωρήσει το Μιναγιώτικο.
Υπουργός Υποδομών ανέλαβε ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών καθηγητής Χρηματοοικονομικής Χρήστος Σταϊκούρας με υφυπουργούς τον Νίκο Ταχιάο τοπογράφο μηχανικό, ο οποίος ήταν πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό», ενώ είχε αποτύχει να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες εκλογές και τη Χριστίνα Αλεξοπούλου πολιτικό μηχανικό, βουλευτή Αχαΐας. Η βασική παρατήρηση εδώ είναι ότι αντικαταστάθηκε όλη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ενώ αναμένεται και νέα υπηρεσιακή μετά την παραίτηση Καρνέση.   
Η αλλαγή των πάντων στο υπουργείο Υποδομών είναι βέβαιο ότι θα φέρει αναθεωρήσεις αλλά και καθυστερήσεις. Μένει να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει και πώς το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη και αν θα έχουμε νέα προσέγγιση στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών της Καλαμάτας. Η παρουσία βουλευτή Αχαΐας στο συγκεκριμένο υπουργείο ενδέχεται να αποδειχθεί χρήσιμη για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού με την προώθηση και του τμήματος Πύργος - Τσακώνα.
Από τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού κρατάμε: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα. Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας….». «…Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα…». Το μέλλον θα δείξει το νόημα και την αξία των συγκεκριμένων αναφορών.   

panagopg@gmail.com