Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 22:35

Να πείσει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ αποτυπώθηκε και με τη συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Καλαμάτα. Όλες οι «φυλές» και οι ηλικίες του τοπικού ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αυτοί που ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, έδωσαν το «παρών» σε μια εκδήλωση με ομιλητή ένα ελάχιστα γνωστό στέλεχος -ένδειξη ότι υπάρχει προσδοκία η οποία συσπειρώνει. Η συσπείρωση όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει βασικό ρόλο σε νέα στελέχη, προκειμένου να δείξει στην πράξη την ανανέωση. Τα νέα πρόσωπα έχουν θετικό αντίκτυπο και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή όμως τα νέα αυτά στελέχη δεν έχουν την εμπειρία και δεν μπορούν να «εντυπωσιάσουν» ακροατήρια, στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν ακούσει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η έλλειψη εμπειρίας και εντυπωσιακών τοποθετήσεων δεν είναι βέβαια πρόβλημα όταν υπάρχει ένα βασικό πολιτικό «διά ταύτα». Και αυτό είναι το ζήτημα που θα κρίνει αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να επιστρέψει σε πορεία διεκδίκησης της εξουσίας.

Η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσουν τον ψηφοφόρο ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα από τη Ν.Δ. στα εθνικά θέματα, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει βέβαια και η λογική του «ώριμου φρούτου»: περιμένεις, δηλαδή, να σαπίσει ένα σύστημα εξουσίας για να αναδειχθείς εσύ ως εναλλακτική. Ο Χάρης Δούκας είχε μιλήσει πέρυσι στην Καλαμάτα σε μια παρόμοια εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα ενεργειακά. Αυτά που είπε ήταν σημαντικά, αλλά ελάχιστοι εντυπωσιάστηκαν. Τις εκλογές στο Δήμο Αθηναίων τις κέρδισε γιατί εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία της αποτυχίας Μπακογιάννη, αλλά και γιατί ειδικά στο ντιμπέιτ, που του δόθηκε η ευκαιρία, έπεισε ότι θα τα καταφέρει καλύτερα ως δήμαρχος. Το ΠΑΣΟΚ ορθά στηρίζεται πλέον σε νέους ανθρώπους και ας έχουν αδυναμίες, χρειάζεται όμως όταν του δοθεί η ευκαιρία να πείσει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα, και αυτό είναι ακόμα ζητούμενο.