Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 19:22

Φταίνε πολλά για την πτώση του τουρισμού 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η χρονιά έκλεισε με μία τεράστια πτώση αφίξεων τουριστών στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Η πτώση 15,25% είναι εξόχως ανησυχητική. Απαιτείται η διερεύνηση και ο εντοπισμός των λόγων που συνέβη αυτή η πτώση και βέβαια η λήψη μέτρων για να διορθωθεί η κατάσταση τη νέα χρονιά. Σε αυτή την κατεύθυνση τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Σε επίπεδο «καφενείου» διακινούνται διάφοροι λόγοι ως αίτια, με τη θεωρία συνωμοσίας «κάποιοι το υποβάθμισαν για να το πάρουν τζάμπα» να αποτελεί την εύκολη εξήγηση με την οποία ξεμπλέκουν όλοι. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αποτελούν όμως ορθολογική πρακτική αντιμετώπισης των προβλημάτων. 

Με την υιοθέτηση ψεκασμένων αντιλήψεων δίνονται εύκολες δικαιολογίες, αλλά έτσι τα πράγματα δεν πάνε μπροστά. Η παραχώρηση του αεροδρομίου δεν έχει σχέση με το πώς θα πάει μια χρονιά, αλλά με βάση την προοπτική που έχει στο μέλλον. Το αεροδρόμιο δεν είναι περίπτερο και δεν εξαρτάται η παραχώρησή του από το πώς πήγαν οι «πωλήσεις» σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Οι θεωρίες συνωμοσίας απευθύνονται όμως σε όσους αντιλαμβάνονται με απλοϊκό τρόπο τα πράγματα, γι’ αυτό και περνούν εύκολα ως δικαιολογίες και διαμορφώνουν πολιτικές αντιλήψεις.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία ταυτίζεται με την πορεία του αεροδρομίου. Η φετινή πτώση χρειάζεται να εξετασθεί μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που αφορά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού. Δεν μπορεί δηλαδή να φταίει μόνο ένα πράγμα για να υπάρχει τόσο μεγάλη πτώση. Το κακό είναι ότι δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα κανέναν να λέει τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Αντίθετα λέγονται διάφορα για το τι πρέπει να κάνει το κράτος για το ένα και το άλλο και πώς πρέπει να φορολογήσει και τι. Βασικά πώς θα διασφαλιστούν μικροσυμφέροντα και πώς θα ροκανιστούν επιδοτήσεις και δάνεια. 

Απουσιάζει το συγκεκριμένο και το άμεσα υλοποιήσιμο. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το πώς θα μοιραστεί η πίτα, αλλά ελάχιστες για το πώς αυτή θα αυξηθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα χειρότερα είναι μπροστά. Αν συνεχιστεί και το 2024 η πτωτική πορεία φοβούμαστε ότι θα επιστρέψουμε στην εποχή που όταν ερχόταν ένα αεροπλάνο στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας έβγαζαν τα πυροσβεστικά για να το υποδεχτούν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 19:44