Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 22:50

Ενας ακόμα χαμένος χρόνος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα πράγματα με το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δεν πάνε καλά και αυτό είναι πλέον εμφανές. Οι διαβεβαιώσεις για έναρξη εργασιών μέσα στο καλοκαίρι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Το πιθανότερο είναι να στήσουν ένα εργοτάξιο με δυο μπουλντόζες σε δημόσιο καλαμιώνα, για να πραγματοποιηθεί προεκλογική φιέστα, αλλά αυτά είναι χάντρες για τους ιθαγενείς και όχι ουσιαστική έναρξη εργασιών. Για να υπάρξει κανονική έναρξη εργασιών χρειάζονται οριστικές μελέτες και βέβαια απαλλοτριωμένες εκτάσεις για να εκτελεσθεί το έργο.

Η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει παραδώσει ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες. Υποτίθεται πως εξετάζονται οι παρατηρήσεις των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, ενώ κρίσιμα ζητήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Η σημαντικότερη «εκκρεμότητα» είναι το πέρασμα του δρόμου στο Ασπρόχωμα και η σύνδεσή του στον κόμβο Ζαφείρη. Υπάρχει θέμα με το σχέδιο Ασπροχώματος; Ξεπερνιέται το πρόβλημα και μετά από πόσο χρόνο; Τι απαλλοτριώσεις θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των μελετών και ποιο θα είναι το κόστος τους; Ζητήματα που ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρά είναι.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει για το τι ακριβώς γίνεται. Όταν υπάρχει σιωπή αντί για απαντήσεις, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει για αυτά που εξελίσσονται στο παρασκήνιο. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν υπάρξει οριστική μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει θέμα σε σχέση με το σύνολο του έργου. Υπάρχει μια σύμβαση που προβλέπει ένα δρόμο από τον κόμβο Ζαφείρη μέχρι τη Μεθώνη, κάθε αλλαγή αποτελεί ζήτημα με νομικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Είναι προφανές ότι χωρίς οριστικές μελέτες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις. Ο ορισμός τιμής μονάδας και η απελευθέρωση των εκτάσεων απαιτεί δικαστικές αποφάσεις αλλά και χρήματα στο δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για απαλλοτριώσεις δεν επαρκούν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η καθυστέρηση στον ορισμό τιμής μονάδας μάλλον βολεύει όλες τις πλευρές. Ο κατασκευαστής δεν ξεκινά τις εργασίες και το Δημόσιο δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα, τα οποία τώρα δεν έχει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρει όταν θα αναγκαστεί να δώσει πρόσθετες αποζημιώσεις στο μέλλον! Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου στην κατασκευή του δρόμου και αυτό είναι μάλλον το λιγότερο.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 20:59