Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 21:23

Τοπική αλλά και εθνική ήττα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ζήτημα της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας ήταν και παραμένει πολιτικό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την υπουργική απόφαση Γεωργαντά, με την οποία η ποικιλία «Ελιά Καλαμών» χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της «Ελιάς Καλαμάτας», αλλά δεν απαγορεύει από έναν άλλο υπουργό να λάβει νέα απόφαση στο μέλλον που να περιορίζει τα γεωγραφικά όρια της ΠΟΠ. Αν υπάρξει τέτοια απόφαση είναι βέβαιο ότι θα κριθεί ξανά νόμιμη. Το ζήτημα λοιπόν είναι οικονομικό και πολιτικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε νέα απόφαση στο μέλλον για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας; Θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϊόντος στην αγορά. Αν οι ελιές Καλαμών Τουρκίας καλύψουν τις αγορές και οι ελληνικές σαπίζουν στις δεξαμενές, θα τεθεί ζήτημα προστασίας του προϊόντος και τότε θα ανοίξει ξανά η συζήτηση του πώς και του γιατί. Τα πάντα δηλαδή θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και αυτό δεν θα αργήσει να φανεί γιατί η οικονομία είναι αμείλικτη.

Είναι βέβαιο ότι η Μεσσηνία έχασε μια μεγάλη ευκαιρία: Να αξιοποιήσει το όνομα ενός ποιοτικού προϊόντος. Έχασε γιατί ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το ζήτημα. Οι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες αδιαφόρησαν, γιατί προφανώς είχαν σημαντικότερα ζητήματα να λύσουν από τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να αγανακτούν όταν βλέπουν ελιές Καλαμών από την Τουρκία, αλλά και σε αυτό το θέμα εξαντλούνται σε λεκτικές εθνομαγκιές καταπίνοντας ήττες, γιατί δεν ξέρουν και δεν μπορούν να προστατεύσουν τοπικά προϊόντα και εθνικά ζητήματα. Όταν, τέλος, δεν στηρίζεις αυτό που έχεις, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να αναρωτιέσαι γιατί αδειάζουν τα μεσσηνιακά χωριά και οι νέοι της περιοχής δουλεύουν ντελιβεράδες στην Αθήνα.

Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν πλήττει το τοπικό προϊόν, γιατί δεν υπάρχουν οι ποσότητες που απαιτούνται για να στηριχθεί εμπορικά. Το αν έχουν δίκιο θα φανεί το επόμενο διάστημα, το σίγουρο πάντως είναι ότι έτσι εξισώθηκε η ελιά Καλαμάτας με αυτή του Αγρινίου. Το ποιος χάνει από την εξίσωση είναι προφανές. Η Μεσσηνία αναμφίβολα υπέστη μια ήττα. Η αναγνώριση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων δεν αρκεί να γίνεται μεταξύ μας για να αυτοθαυμαζόμαστε αυτοϊκανοποιούμενοι! 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 19:52