Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 22:16

Επιλογή διοικητών από την κομματική επετηρίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Δεκαεπτά είναι οι υποψήφιοι διοικητές για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και οκτώ για αυτό της Κυπαρισσίας. Το ενδιαφέρον μεγάλο και μένει να δούμε ποια θα είναι τα κριτήρια, τα οποία θα υπερισχύσουν στην τελική επιλογή. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα επιλεγούν οι καλύτεροι με βάση τα προσόντα τους και ότι δεν θα υπερισχύσουν οι κομματικοί φίλοι και οι επιλογές των ισχυρών κομματικών παραγόντων. Τις εξαγγελίες αυτές ελάχιστοι βέβαια τις πίστεψαν και αν κάποιος δει τα ονόματα των υποψηφίων θα καταλάβει ότι η υπόθεση είναι περισσότερο ζήτημα εσωτερικών ισορροπιών στη Ν.Δ. και λιγότερο επιλογής με βάση τα προσόντα και τις δυνατότητες του κάθε υποψηφίου. Να θυμίσουμε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Το βασικό ζήτημα είναι γιατί πρέπει να είναι μετακλητός ο διοικητής σε ένα νοσοκομείο και όχι κάποιος από την υπηρεσιακή ιεραρχία. Γιατί δηλαδή δεν μπορεί να διοικήσει το νοσοκομείο ο οικονομικός, ο τεχνικός και ο ιατρικός διευθυντής μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και χρειάζεται κομματικός κομισάριος. Ο λόγος είναι προφανής: Γιατί τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται ως λάφυρα του κομματικού κράτους. Οι διοικήσεις μοιράζονται μεταξύ παραγόντων και παραγοντίσκων, προκειμένου να στήνονται πελατειακά δίκτυα και να εξυπηρετούνται κάθε μορφής συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ ισχυρό και ανεξάρτητο δημόσιο τομέα. Κρίσιμοι τομείς, όπως η υγεία, λειτουργούν στο πλαίσιο του κομματικού κράτους και διοικούνται από μετακλητούς, που αποτελούν τους «αρμούς» της εκάστοτε εξουσίας.

Στη δημόσια συζήτηση πολλές φορές τίθεται το ζήτημα της επιλογής διοικήσεων με «αντικειμενικά» κριτήρια. Υπάρχει όμως ένα δομικό λάθος: Γιατί να υπάρχουν μετακλητές διοικήσεις; Το Δημόσιο εδώ και χρόνια προσλαμβάνει υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ, πολύ σύντομα το σύνολο των στελεχών του «δεν θα χρωστά υποχρέωση» σε κανέναν. Το προσωπικό του Δημοσίου έχει τα προσόντα και την ανεξαρτησία να διοικήσει μονάδες, όπως το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από έναν αποτυχόντα πολιτευτή. Τα πελατειακά δίκτυα αποστρέφονται την ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση και τα στελέχη καριέρας.  Συζητούν έτσι για όλα τα άλλα εκτός από το αυτονόητο, τη δημιουργία αυτόνομης δημόσιας διοίκησης. Αυτό χρειάζεται, προκειμένου να σταματήσουν οι προσχηματικές διαδικασίες επιλογής διοικητών από την κομματική επετηρίδα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 21:15