Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 19:58

Απαιτείται σχεδιασμός άμεσης αντίδρασης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ισχυρές πλημμύρες έπληξαν την Τρίτη το Ντουμπάι, με το εμιράτο να παραλύει.  Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων πλημμύρισαν τμήματα αυτοκινητοδρόμων, ενώ είχαν σαν αποτέλεσμα την παύση της κυκλοφορίας στο τεράστιο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο με διεθνείς επιβατικές μεταφορές. Οι υποδομές ακόμα και στο πλούσιο εμιράτο, που διοικείται ουσιαστικά με ιδιοκτησιακά κριτήρια σε οικογενειακό πλαίσιο, δεν άντεξαν τη μανία της φύσης, η οποία κτυπά όλο και πιο συχνά με ιδιαίτερη σφοδρότητα.   

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι πλέον τόσο εμφανείς, που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Απαιτείται σχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα και -το κυριότερο- προετοιμασία για αντιμετώπιση του χειρότερου κάθε φορά σεναρίου. Το βασικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προσαρμογή των υποδομών στο μέτρο του δυνατού και στα πλαίσια του επιτρεπτού για κάθε προϋπολογισμό κόστους. Δεν μπορούν να αποφευχθούν καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές, αλλά με σωστή προετοιμασία μπορούμε να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να περιορίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από καταστροφές σε περιουσίες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες από τον Απρίλιο και οι πρώτες πυρκαγιές δείχνουν ότι για μια ακόμα φορά η χώρα και η περιοχή μας θα περάσουν δύσκολο καλοκαίρι. Όπως και άλλη φορά έχει επισημανθεί, είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση αντίδραση τις πρώτες στιγμές που ξεσπά μια πυρκαγιά. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Πολιτική Προστασία έχει ενεργοποιήσει νέα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το σημαντικότερο είναι ότι τα εναέρια μέσα θα απογειώνονται σε πρώτο χρόνο και όχι αφού ελεγχθεί από τα επίγεια μέσα το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς θα επιχειρούν από φέτος υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, θα ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι δήμοι και θα συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ υποχρεωτικά θα καλούνται και οι εθελοντές. Σημαντικό είναι τέλος ότι δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να κάνουν ζώνες πυροπροστασίας ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεξιά και αριστερά από τα καλώδιά τους. Οι φωτιές δεν μπαίνουν πάντα από εμπρηστές και οι αντιπυρικές ζώνες είναι το βασικότερο μέτρο πρόληψης. Ο σωστός σχεδιασμός και η άμεση αντίδραση είναι αυτά που απαιτούνται, για να σταματήσουμε να ψάχνουμε ενόχους και να καταναλώνουμε θεωρίες συνωμοσίας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 21:04