Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 08:55

Οι επικίνδυνες σαΐτες του δημάρχου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το φετινό Πάσχα ήταν δραματικό στη Μεσσηνία. Ένα ανόητο και καταστροφικό έθιμο στέρησε ζωές, κατέστρεψε οικογένειες και βύθισε στο πένθος εκατοντάδες ανθρώπους. Και όλα αυτά γιατί; Για μια βλακεία. Για ένα εκκωφαντικό μπαμ. Για μια φλόγα που θα σβήσει στη στιγμή. Και όλα αυτά «για το καλό», γιατί «έτσι έκαναν και οι μεγαλύτεροι», γιατί «αυτό είναι το έθιμο». Ποιο έθιμο; Να σκοτωνόμαστε και να ακρωτηριαζόμαστε; Είναι, λοιπόν, καιρός  να τελειώνουμε με τα έθιμα που, ενώ τίποτα δεν προσφέρουν επί της ουσίας, σκορπούν θάνατο και συμφορά. Στερούν τη ζωή σε ανθρώπους που τίποτα δεν έφταιξαν και μπορεί απλώς να βρέθηκαν στον λάθος τόπο, τη λάθος στιγμή.

 

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υποστήριξε με δηλώσεις του την Πέμπτη ότι τα «δολοφονικά βαρελότα δεν έχουν καμιά σχέση με τις σαΐτες». Τόνισε ότι « ο σαϊτοπόλεμος διεξήχθη χωρίς κανένα πρόβλημα», ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να  γίνει θεσμοθέτηση του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, για να μην υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Στο τέλος, ακολουθώντας την τελευταία μόδα, τα έβαλε και με τα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας που μπέρδεψαν το σαϊτοπόλεμο με τα δυστυχήματα.

 

Είναι, όμως, έτσι; Ο σαϊτοπόλεμος δεν έχει καμία σχέση με τα βαρελότα; Το κλίμα που δημιουργείται στη φάση της προετοιμασίας, δεν επηρεάζει κανέναν σε παρέες και γειτονιές; Και κάτι σημαντικότερο, η μπαρούτη που χρησιμοποιείται στα βαρελότα, είναι σίγουρος ο κ. δήμαρχος ότι είναι διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τις σαΐτες; Υπάρχει έλεγχος από  κάποιον για όλο αυτό; Και κάτι επίσης άξιο διερεύνησης, πώς γίνεται να έχουμε μόνο εδώ αυτοσχέδια βαρελότα, όταν τα τελευταία χρόνια γενικώς σε όλη τη χώρα έχουν περιοριστεί τα ατυχήματα αλλά και η χρήση αυτών των επικίνδυνων «παιχνιδιών»; Τα ερωτήματα είναι πολλά και η απάντησή τους δεν είναι εύκολη. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα ότι ο σαϊτοπόλεμος δεν έχει σχέση με τα αυτοσχέδια βαρελότα. Ακόμα και αν δεν φτιάχνονται από την ίδια μπαρούτη σαΐτες και βαρελότα,  το κλίμα που δημιουργείται  επηρεάζει και διαμορφώνει συνειδήσεις.

 

Η προσπάθεια του δημάρχου Καλαμάτας να αποσυνδέσει το ένα από το άλλο αποκρύπτει σκοπιμότητα. Είναι φανερό πως θέλει να δικαιολογήσει την ακατανόητη απόφασή του να πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος, παρότι είχαμε νεκρούς και βαριά τραυματισμένους λίγες ώρες πριν. Ακόμα και καμιά σχέση να μην υπήρχε, έστω ως ένδειξη οδύνης, έπρεπε να ματαιωθεί. Δεν ξέρουμε αν υπήρχαν συμβόλαια για τηλεοπτική κάλυψη, τα οποία έπρεπε να εκπληρωθούν ή αν υπήρχαν άλλου τύπου δεσμεύσεις, αλλά το να πετούν σαΐτες, όταν έχουν προηγηθεί δυστυχήματα, είναι τουλάχιστον άκομψο.

 

Η διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου μετά τα τελευταία γεγονότα θα πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Θεωρούμε πως δεν προσφέρει τίποτα αλλά, αντίθετα, συμβάλλει – έστω έμμεσα- στο να θρηνούμε θύματα. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε ως θέαμα - και ολίγον από έθιμο - καλό θα ήταν να ανατεθεί σε ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι θα διοργανώνουν μια εκδήλωση φολκλορικού χαρακτήρα. Το να παριστάνουν τους «μπουρλοτιέρηδες» αιρετοί – το είδαμε πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια- δεν είναι ούτε έθιμο ούτε θέαμα. Η ψηφοθηρία και η αυτοπροβολή δεν καθιστούν κάτι ακίνδυνο. Η συμμετοχή, τέλος, ανηλίκων στη ρίψη σαϊτών δεν αποτελεί απλώς επικίνδυνη συνήθεια αλλά ποινικό αδίκημα. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις ιστορίες για «κακή στιγμή» και για τύχη. Κάποια πράγματα είναι επικίνδυνα και πρέπει να καταργηθούν. Αν αυτό δεν συμβεί, απλώς, κάθε χρόνο θα συζητάμε για το πώς έγινε το κακό και θα θρηνούμε αντί να χαιρόμαστε. Αρκετό αίμα έχει χυθεί στη λογική της συνέχισης ενός επικίνδυνου εθίμου.

 

 

 

panagopg@gmail.com