Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 12:17

Η Καλαμάτα και ο Νέδοντας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης οι Καλαματιανοί προσπάθησαν να τιθασεύσουν το Νέδοντα για… να φτιάξουν πόλη. Τότε δεν υπήρχαν παρά μόνο ένας μικρός οικιστικός πυρήνας περί το κάστρο και στα σημεία που δεν έφθανε το ποτάμι το χειμώνα, τα καλύβια των πιο φτωχών οικογενειών στο λόφο της δυτικής όχθης (από εκεί και το όνομα της περιοχής) και λίγα κτίσματα στην Παραλία. Στην απογραφή της Γαλλικής Αποστολής το 1830 εμφανίζεται με 362 οικογένειες (γύρω στους 1.700 κατοίκους από υπολογισμούς). Η πόλη όμως παρουσίασε ταχύτατη πληθυσμιακή ανάπτυξη καθώς έγινε πρωτεύουσα και οικονομικό κέντρο της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα το 1870 να παρουσιάζει πληθυσμό 6.327 κατοίκους.

Η πόλη αναζητεί ζωτικό χώρο και κάποιοι… να βρεθούν με περιουσίες. Και οι δύο επιδιώξεις ικανοποιήθηκαν με την έναρξη των έργων διευθέτησης της κοίτης του ποταμού που κάλυπτε όλο το σημερινό κέντρο, το Νησάκι και έφθανε ακόμη δυτικότερα. Η κοίτη περιορίστηκε με μάντρες και εκβαθύνσεις αλλά αυτό ήταν αδύνατο να γίνει και με το… νερό που κατέβαινε το χειμώνα από τον Ταΰγετο. Ετσι ουκ ολίγες φορές "καβάλησε" τις μάντρες και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο ζωτικό του χώρο που είχαν καταλάβει οι άνθρωποι.

Με τα πολλά φθάσαμε στις τελευταίες επεμβάσεις της δεκαετίας του 1960 που κατέστρεψαν το ποτάμι και το μετέτρεψαν σε ευρύχωρο τσιμενταύλακο, μέρος του οποίου σκεπάστηκε και έγινε αργότερα χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ολα αυτά τα χρόνια το ποτάμι φούσκωσε, έφθασε πολλές φορές στο χείλος του τσιμέντου, αλλά ευτυχώς δεν έσπασε. Πλην όμως δεν μπορούμε να βαδίζουμε με βοηθό την τύχη ανάβοντας… κεράκια για να μην γίνει το κακό. Γιατί οι μελέτες που υπάρχουν στα συρτάρια του Δήμου Καλαμάτας δείχνουν ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος κάποια στιγμή ο όγκος του νερού που θα κατέβει μετά από μεγάλη καταιγίδα στον Ταΰγετο να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να διοχετευτεί από την τσιμεντένια κοίτη του στη θάλασσα. Δεν θέλουμε να σκεφθούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση. Πολλά χρόνια όμως φωνάζουμε ότι ο δήμος οφείλει να βάλει σε προτεραιότητα αυτή την υπόθεση. Ο χειμώνας φθάνει και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Και ότι επιτέλους από το δήμο θα αντιληφθούν την ευθύνη τους!

 
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστορίες για σκουπίδια Σεβασμός στα μνημεία »