Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 20:00

Διαφάνεια στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Δεν ξέρω αν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θα χαρακτήριζε ξανά ως φαραωνικό έργο τη νέα χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος μετά από το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι μηχανικοί στην κυβέρνηση, αλλά σίγουρα το Μαξίμου θα πρέπει να προβληματιστεί με το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΤΕΕ και να επανεξετάσει πάλι την πολιτική του για τα έργα υποδομών.

Ετσι κι αλλιώς θεωρώ ότι ο κ. Σπίρτζης αδικεί περισσότερο από όλους τον εαυτό του όταν παραδίδοντας τον σύγχρονο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο (που από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως φαραωνικό έργο) χαρακτηρίζει την κατασκευή ενός ασφαλούς αυτοκινητόδρομου ως φαραωνικό έργο. Θα μπορούσε απλώς να παραδεχτεί ανοιχτά ότι η κυβέρνηση ιεραρχώντας τις εθνικές ανάγκες δίνει προτεραιότητα στον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης και στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι αφήνοντας για την επόμενη εικοσαετία τα έργα στη Μεσσηνία. 

Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να ιεραρχηθούν τα έργα με βάση τις εθνικές ανάγκες αλλά πιστεύω ότι οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας που παλιότερα έβλεπαν το “αρκαδικό λόμπι” πίσω από την καθυστερημένη εκκίνηση κατασκευής του δρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα, δεν θα αργήσουν να ανακαλύψουν το… “κρητικό λόμπι” και την εκλογική σχέση που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την πατρίδα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Βεβαίως όλοι αυτοί οι παραλογισμοί και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν θα είχαν καμία θέση στην πολιτική ζωή αν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μάθει να συζητούμε ορθολογικά παραθέτοντας στοιχεία και όχι… συνθήματα. 

Αν ερχόταν για παράδειγμα ο κ. Σπίρτζης και παρέθετε στοιχεία λέγοντας ότι η νέα χάραξη απαιτεί έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ, είναι προφανές πως κανένας δεν θα ζητούσε από την κυβέρνηση να κατασκευάσει ένα έργο που η σχέση κόστους - οφέλους είναι απαγορευτική. Αν όμως τα στοιχεία έδειχναν ότι το έργο είναι ακριβό εξαιτίας των απαλλοτριώσεων σε μια αγορά ακινήτων που έχει καταρρεύσει, μάλλον θα έπρεπε να συζητήσουμε σοβαρά για το σύστημα των απαλλοτριώσεων και των επιτάξεων που δεν έχει αγγίξει ουσιαστικά καμία κυβέρνηση. Υπενθυμίζω ότι και τον περιφερειακό της Καλαμάτας κάποιοι εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν ως φαραωνικό έργο, αλλά δεν λένε πόσο κόστισε το τεχνικό έργο και πόσο κόστισαν οι απαλλοτριώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, ακόμα και αν έχει άλλες προτεραιότητες,  οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για το κόστος της νέας χάραξης και της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου. Θα πρέπει επίσης οι πολίτες να μάθουν ποια οικόπεδα εφοπλιστών και αιρετών κόβει στη μέση η νέα χάραξη και ποια η βελτίωση του δρόμου, ώστε να μην υπάρχουν αύριο σκιές για μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν από πολιτικούς. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 17:58