Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 11:44

Δημοπρατήριο υποσχέσεων για τα εκλογικά λάφυρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, η Ελλάδα λειτουργεί σαν δημοπρατήριο υποσχέσεων για ψηφοφόρους εθισμένους στα ρουσφέτια.

Και φυσικά από τη «γιορτή» αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Μεσσηνία, που εξακολουθεί να «βαφτίζει» κοινό συμφέρον τα κοντόφθαλμα οικογενειακά και τοπικιστικά μικροσυμφέροντα, που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική του νομού. Θα ήταν όμως απαράδεκτο λάθος να φορτώσουμε όλες τις ευθύνες για την οικονομική υπανάπτυξη της Μεσσηνίας στους πολιτικούς, που εκλέγονται πλειοδοτώντας στο διαγωνισμό υποσχέσεων. Άλλωστε, οι ψηφοφόροι «μαυρίζουν» πάντα οποιονδήποτε αγνοήσει το διαγωνισμό υποσχέσεων, επειδή εγκαταλείπει τα σοκάκια της οικογενειοκρατίας και του τοπικισμού για να βαδίσει το δρόμο της αξιοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, οι ψηφοφόροι υπονομεύουν το συμφέρον τους και το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους, όταν επιλέγουν όποιον υπηρετεί τη στασιμότητα διορίζοντας άχρηστους στο εκλογικό λάφυρο του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος διευρύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της άκρατης ψηφοθηρίας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζεται με καχυποψία όποιος ψιθυρίσει πως η οικογενειοκρατία και ο τοπικισμός έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις (που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της οικογενειακής επιχείρησης) σε περιφερειακό επίπεδο -οι οποίες θα διοικηθούν από μάνατζερ και όχι από αποτυχημένους υποψήφιους στη δημοπρασία υποσχέσεων.

Έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζεται με καχυποψία όποιος δεν ανήκει στην οικογένεια ή είναι από άλλο χωριό, αφού σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη, δεν υπάρχει κοινό συμφέρον και όποιος μιλά γι’ αυτό απλώς υπηρετεί τα συμφέροντα της δικής του οικογένειας και του δικού του χωριού. Εξάλλου θα ήταν εξαιρετικά αφελές να περιμένουμε από όποιον «μάχαιρα έδωσε», να μη φοβάται ότι τελικώς «μάχαιρα θα λάβει» από μια άλλη φαμελιά, που επίσης… φοβάται ότι θα της κάνουν ό,τι κάνει αυτή για να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από τα λάφυρα του κρατικού μηχανισμού.

Και κάπως έτσι το έλλειμμα εμπιστοσύνης υπονομεύει κάθε προσπάθεια συνεργασίας, με συνέπεια το καράβι της Μεσσηνίας να καλείται να περάσει από τις συμπληγάδες της οικονομικής στασιμότητας και της δημογραφικής συρρίκνωσης χωρίς άξιους καπετάνιους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός