Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 11:49

Ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Τον Απρίλιο του 2020 με αφορμή τις τότε δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης και την πολεοδόμηση 440 στρεμμάτων μεταξύ της οδού Καρακούση και του ξενοδοχείου «Φιλοξένια», στο άρθρο με τίτλο «Η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας», υποστήριξα τα εξής:

«Ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για λόγους που έχουν επαρκώς αναλυθεί, επέλεξε να μην εφαρμόσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που η παράταξή του είχε εγκρίνει. Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δηλώνει ότι θέλει την επόμενη διετία να προχωρήσει σε πολεοδόμηση 440 στρεμμάτων μεταξύ της οδού Καρακούση και του ξενοδοχείου "Φιλοξένια", διανοίγοντας παράλληλα την οδό Κρήτης. Το φιλόδοξο και ταυτόχρονα υπεραισιόδοξο σχέδιο του δημάρχου Καλαμάτας είναι καταρχάς αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας…».

Κάποιοι τότε έσπευσαν να με κατακρίνουν επειδή χαρακτήρισα υπεραισιόδοξο το σχέδιο του κ. Βασιλόπουλου. Προφανώς πίστευαν ότι προσφέρουν υπηρεσίες στον κ. Βασιλόπουλο και κυρίως στην Καλαμάτα αγνοώντας τα προβλήματα που εμποδίζουν 28 χρόνια την εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος. Η ελληνική πραγματικότητα όμως διέψευσε για μια ακόμα φορά όσους πουλάνε στους πολιτικούς φύκια για μεταξωτές κορδέλες κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι η Μεσσηνία είναι η… Δανία του Νότου και ότι αρκεί η πολιτική βούληση για να ζήσουμε με χρυσά κουτάλια. Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Βασιλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες «η οδός Κρήτης έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας» και ότι «μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό και να μπούμε με άλλες διαδικασίες πιο ξεκάθαρες με επιτροπή από τον Δήμο Καλαμάτας».

Κλείνοντας απλώς θα υπενθυμίσω τι έγραφα στη συνέχεια του άρθρου το 2020: «… το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της Καλαμάτας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης ή αν θα πρέπει να συνδυαστεί με την τουριστική αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας, που εκτείνεται ανάμεσα στα ποτάμια Αρις και Πάμισος. Δυστυχώς όμως το ΓΠΣ, που έγινε νόμος του κράτους το 2011, δεν έχει λάβει υπόψη του ούτε την ταχεία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας ούτε τη δημιουργία 4 νέων ξενοδοχείων, δυναμικότητας 3.000 κλινών, στη Βελίκα του Δήμου Μεσσήνης. Γι’ αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νοτίως της εθνικής οδού Ασπρόχωμα - Μεσσήνη να συνυπάρχουν πυρηνελαιουργεία, ξενοδοχεία και γη υψηλής παραγωγικότητας...». Ελπίζω το πάθημα της Ανατολικής Παραλίας να γίνει μάθημα για την αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας και να μη χαθεί επιπλέον χρόνος για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 11:54