Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 20:35

Η Ευρωπαϊκή Oμοσπονδία λύση για το ελληνικό πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι τη Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής των Eυρωπαίων ηγετών, θα μπουν τίτλοι τέλους στο σίριαλ της κρίσης, εκτιμώ ότι απλώς θα ανοίξει ένα νέος κύκλος επεισοδίων που θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Καταρχάς θα συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται είτε να “κουρευτεί”, είτε να επιμηκυνθεί ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή των δόσεων χωρίς να “σκάσει” η ελληνική οικονομία.

Θα συμφωνήσω όμως και με αυτούς που πιστεύουν ότι αν “κουρευτεί” το ελληνικό χρέος, όχι μόνο οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά όλες οι κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου θα σπεύσουν να δανειστούν αμύθητα ποσά ποντάροντας σε ένα μελλοντικό “κούρεμα” του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί. 

Επίσης θα συμφωνήσω και με αυτούς που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εκφράζει φωναχτά τις ανομολόγητες επιθυμίες του οικονομοπολιτικού κατεστημένου, που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους οι συντεχνίες και οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Αν σε αυτές τις αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις προστεθούν και οι αντισυστημικές φωνές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, γίνονται πλέον ορατά τα παγόβουνα που απειλούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με άλλα λόγια: Το ετερόκλητο αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο που εκτείνεται από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά είναι πλειοψηφικό και γι' αυτό μπορεί και εμποδίζει την ανάπτυξη οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής δύναμης. 

Η αντιμεταρρυθμιστική πλειοψηφία θα στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει την κατεστημένη τάξη πραγμάτων και θα συγκρουστεί σκληρά με όποια κυβέρνηση επιχειρήσει να αλλάξει τους κανόνες παραγωγής και διανομής του εισοδήματος. Γι' αυτό ακόμα και αν τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής υπάρξει συμφωνία, θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντιμεταρρυθμιστική πλειοψηφία. Με δεδομένη μάλιστα την κυβερνητική απροθυμία για μεταρρυθμίσεις, είναι σίγουρο ότι η συμφωνία θα παραμείνει στα χαρτιά και ότι τελικώς το μόνο σκέλος της που θα εφαρμοστεί θα αφορά τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές των εισοδημάτων. Αν λοιπόν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, από την Τρίτη η κυβέρνηση θα παριστάνει -όπως και οι προηγούμενες- ότι την εφαρμόζει και οι εταίροι θα παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν μέχρι να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα απέδειξε πέντε χρόνια τώρα ότι δεν μπορεί να λύσει μόνη της ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει πανευρωπαϊκό. Κάπου εδώ θα συμφωνήσω απολύτως με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι η λύση για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι πολιτική. Συγκεκριμένα: Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίζει τον προϋπολογισμό και η Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση θα τον εφαρμόζει. Παράλληλα στις Ηνωμένες Ευρωπαϊκές Πολιτείες θα υπάρχει ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ομοσπονδιακή αστυνομία και φυσικά φορολογικοί ομοσπονδιακοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα αν θα συμμετέχουν στην Ομοσπονδία ή θα προτιμήσουν την εθνική τους μοναξιά. 

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ελληνική οικονομική κρίση έδειξε ότι τα όρια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ στενά, αφού μια μικρή μειοψηφία μπορεί να βάλει τροχοπέδη στην συνολική ανάπτυξη. Παράλληλα η ελληνική  κρίση έδειξε ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει παράλογες εθνολαϊκιστικές κυβερνήσεις και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί αν αύριο βρεθεί αντιμέτωπη με μια ναζιστική κυβέρνηση κράτους - μέλους της. Η Ευρώπη καλείται να κάνει ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα. Τα υπόλοιπα είναι ασπιρίνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 22:51