Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 17:39

Τα μαγικά ραβδιά έγιναν… μαστίγια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Επειδή ακόμα δεν υπάρχει καμία συμφωνία, θα ήταν λάθος να ασκηθεί οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση για το τρίτο μνημόνιο πριν μάθουμε πού θα κατευθυνθούν τα 35 δισεκατομμύρια του πακέτου Γιούνκερ και αν αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Τα μόνα που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και μπορούμε να σχολιάσουμε, είναι τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για την επίτευξη πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δε διαφέρουν από όσα έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθώντας να μην αγγίξουν τα προνόμια των ισχυρών συντεχνιών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που επιβιώνουν κλέβοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Για μια ακόμα φορά λοιπόν καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα οι συνεπείς φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κλέβουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου οι συνεπείς φορολογούμενοι δεν έχουν άλλα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να πληρώσουν τα νέα χαράτσια που απαιτούνται ώστε να διατηρηθεί ακέραιος ο σπάταλος δημόσιος τομέας. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι συντάξεις των 1.500 ευρώ. 

Αν λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου προσπαθήσει να εφαρμόσει μόνο αυτά τα μέτρα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, το μόνο που θα κατορθώσει είναι να αυξήσει την ανεργία, τα λουκέτα και τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης απαιτούνται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα συντρίψουν τα ισχυρά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και την οικονομική μεγέθυνση. Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα χρόνια κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι και όποιος υπόσχεται μαγικές λύσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολιτικός απατεώνας που ενδιαφέρεται μόνο για την κατάκτηση της εξουσίας. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες θα πάψουν να αναζητούν χαρισματικούς μάγους και ότι από εδώ και πέρα θα ακούν με μεγαλύτερη προσοχή όσους από την αρχή της κρίσης προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις της και για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 17:39