Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:44

Ρόδος: Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Αλβανίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ρόδος: Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Αλβανίας

Με τη σύνταξη της κοινής ατζέντας και συνεδρία για την ψηφιακή οικονομία συνεχίζονται οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης για τη ΝΑ Μεσόγειο

Με στόχο την εκπόνηση μίας κοινής ατζέντας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία πάνω σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες της 3ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, που διοργανώνεται στη Ρόδο, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Έχοντας ως πυξίδα τα συμπεράσματα από τις συνεδρίες και τις επαφές της πρώτης ημέρας, οι σύνεδροι καλούνται να συνθέσουν τις απόψεις τους για τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας, βάσει αυτού που ο κ. Κοτζιάς έχει αποκαλέσει «πνεύμα της Ρόδου». Η ατζέντα θα εδράζεται στις κοινές αρχές και θεμιτές επιδιώξεις των κρατών της περιοχής και κύριος στόχος της είναι να περιέχει προβλέψεις που θα αποτρέπουν, ή θα μετριάζουν, τριβές και διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διμερείς συναντήσεις του Έλληνα υπουργού, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα περιθώρια της Διάσκεψης, τόσο με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμαρ Μπουσάτι, όσο και με τον Αιγύπτιο αν. υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται θετικό κλίμα και πρόοδος σε πολλά θέματα που απασχολούν διμερώς και τριμερώς τις αντίστοιχες χώρες.

Με δεδομένο ότι οι σύνεδροι συμφωνούν πως κύριος παράγοντας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι η κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, η τρίτη συζήτηση (3rd Session) θα εστιάσει σε μία ειδικότερη πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης, την ψηφιακή οικονομία και την παγκόσμια μετεξέλιξή της. Για τον λόγο τούτο στη συνεδρίαση θα παραστεί και θα τη συντονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππάς.

Συμπερασματικά, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες είναι να μετατραπεί η Διάσκεψη της Ρόδου σε συλλογικό εργαλείο που θα προωθεί τη διάδραση μεταξύ κρατικών φορέων και μη, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για θέματα ασφάλειας και θα αντλεί από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ΟΑΣΕ, επί των αρχών της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, της αρχής του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στην λήψη των αποφάσεων, των καλών σχέσεων γειτονίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.

Ρασίντ αλ Ζαγιάνι: Η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για την επιτυχή διοργάνωση της υπουργικής Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, απένειμε από τη Ρόδο ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (GCC) Αμπντούλ Λατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, σημείωσε πως αυτό αποδεικνύει την ηγετική φυσιογνωμία της Ελλάδας στην περιοχή και την προσήλωσή της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, και μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες παρόμοιες διενέξεις.

Ο κ. Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, εξάλλου, διαβεβαίωσε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον από των χωρών του Κόλπου προς την Ελλάδα είναι μεγάλο και πως ο GCC καλείται από τις κυβερνήσεις να εμβαθύνει τη συνεργασία, ενώ υποσχέθηκε πως στο μέλλον θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Κύριε γενικέ γραμματέα, ευχαριστούμε που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για την παρουσία σας στη Διάσκεψη. Ποια πιστεύετε πως είναι η σημασία της ανάληψης και πραγμάτωσης μίας τέτοιας πρωτοβουλίας για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου;

Απ.: Κατ' αρχάς θα ήθελα με την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου για τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και να τις συγχαρώ για την πρωτοβουλία που έλαβαν αναφορικά με τη διοργάνωση της Διάσκεψης αυτής. Ήδη η Διάσκεψη τούτη μετρά τρεις διοργανώσεις και με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί κι αποδεικνύει περίτρανα την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά στον στόχο αυτό, που εγγυάται τη συνέχεια της πρωτοβουλίας τούτης για την ασφάλεια, τόσο σε τοπικό-περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό εξασφαλίζεται και είναι σημαντικό, διότι η Διάσκεψη θίγει βαρύνοντα ζητήματα, όπως αυτά που εμείς ως κράτη αυτού του τμήματος του κόσμου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Φέρνοντας κοντά όλα τα κράτη της Μεσογείου -συν εκείνες τις χώρες και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται σφοδρά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως και την ευημερία αυτού του σημαντικού τμήματος του κόσμου- και προσφέροντας στέγη στις συνομιλίες, η πρωτοβουλία τούτη δίνει τη δυνατότητα να διαλεχθούμε για τις προκλήσεις, να αρθρώσουμε ιδέες, να γίνουμε καινοτόμοι, να δείξουμε πραγματισμό και να εξεύρουμε λύσεις και προτάσεις για το πώς θα κάνουμε τον κόσμο τούτο ένα καλύτερο μέρος για όλους, για τους λαούς της περιοχής, αλλά και για τις κυβερνήσεις τους. Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, τον ΥΠΕΞ για την προσήλωσή τους. Επίσης δε, δράττομαι της ευκαιρίας για να συγχαρώ τον κ. Κοτζιά για την επιτυχία του όσον αφορά το ονοματολογικό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μία επιτυχία που αντανακλά τον ηγετικό ρόλο της χώρας σας και την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της επίλυσης των διαφορών και των αντιθέσεων κατά τρόπον ειρηνικό, μέσω της συνεργασίας, του διαλόγου και αποδεικνύοντας πως μέσω της αποτελεσματικής διπλωματίας μπορείς να επιτύχεις πολλά. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους.

Ερ.: Πρόσφατα έχουν καταγραφεί σημαντικά ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τα κράτη του Κόλπου και καταγράφεται μία καλή συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, όπως επίσης διαπιστώνονται και επενδύσεις των κρατών του Κόλπου στην Ελλάδα. Πιστεύετε πως στο μέλλον η συνεργασία τούτη θα διευρυνθεί;

Απ.: Απολύτως. Η συνεργασία που έχουν τα κράτη του Κόλπου με την ελληνική κυβέρνηση χρονολογείται από πολύ παλιά, οι σχέσεις μας έχουν ιστορικές ρίζες. Εμείς ως οργανισμός λαμβάνουμε άμεσες παροτρύνσεις και επιταγές από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών μας να καλλιεργήσουμε τούτη τη σχέση, να την εμβαθύνουμε και να τη διευρύνουμε σε όλους τους τομείς που μπορεί να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ των κρατών του Κόλπου και της Ελλάδας. Είτε αυτό αφορά τον πολιτιστικό τομέα είτε την οικονομία, τις επενδύσεις και τη χρηματοοικονομική συνεργασία. Κι αυτό το επιτυγχάνουμε όχι μόνον μέσω άμεσων διαύλων, αλλά και μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ. Ως επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου μπορώ να πω πως είμαι ευτυχής για τη συνεργασία τούτη, η οποία μέσα στο χρόνο μόνον ενδυναμώνεται.

Ερ.: Πιστεύετε πως η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, βάσει των όσων εσείς διαπιστώνετε σε διπλωματικό επίπεδο;

Απ.: Η Ελλάδα έχει έναν πολύ καλό και σημαντικό ρόλο να παίξει στην περιοχή και τολμώ να πω πως η συνεργασία μας θα έχει ένα πολύ καλό μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER