Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 09:44

Νωρίς το πρωί οι άνθρωποι σκέφτονται πιο λογικά, ενώ το βραδάκι πιο συναισθηματικά

Γράφτηκε από την
Νωρίς το πρωί οι άνθρωποι σκέφτονται πιο λογικά, ενώ το βραδάκι πιο συναισθηματικά

Ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων μεταβάλλεται, μέσα στο 24ωρο. Οι άνθρωποι σκέφτονται πιο αναλυτικά και λογικά νωρίς το πρωί, ενώ όταν πέφτει το βράδυ, αρχίζουν να σκέπτονται με πιο συναισθηματικό και υπαρξιακό τρόπο.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε επτά δισεκατομμύρια λέξεις σε 800 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» (tweets) στο Twitter στη διάρκεια μιας τετραετίας. Η ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων σε ωριαία βάση δείχνει ότι μέσα στο 24ωρο συμβαίνουν διακριτές μεταβολές στον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", χρησιμοποίησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AΙmethods για να αναλύσουν το περιεχόμενο του Twitter με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες.

Η ανάλυση δείχνει ότι η γλώσσα μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ μέρας και νύχτας, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού.

Περίπου στις 6 ώρα το πρωί η αναλυτική-λογική σκέψη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και παραμένει σε αυτή τη «συχνότητα» έως περίπου τις δέκα το πρωί. Οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης, ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη τάση για ατομικότητα, αποδοτικότητα, κυνήγι χρημάτων και εξουσία, καθώς και πιο θετική ψυχική διάθεση. 

Από την άλλη, με το που πέφτει το σκοτάδι, το «πάνω χέρι» παίρνει ο πιο συναισθηματικός τρόπος σκέψης και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που προδίδει μια πιο παρορμητική, ευαίσθητη, κοινωνική, αλλά και αρνητική ψυχική διάθεση. Σκέφτονται συχνότερα για το σεξ και τις σχέσεις τους. Αργά το βράδυ, μετά τα μεσάνυχτα, οι άνθρωποι σκέφτονται συχνότερα για τα υπαρξιακά προβλήματα της ζωής όπως το θάνατο. 

Με την καλύτερη ψυχική διάθεση και με τα πιο θετικά συναισθήματα, οι περισσότεροι φαίνεται ότι βρίσκονται μετά το πρωινό ξύπνημα τις Κυριακές. Τότε νιώθουν λιγότερο φόβο, λύπη, θυμό κ.α. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER