Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 08:54

Δικαιολογίες Νίκα με ασπίδα την ψώρα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Δικαιολογίες Νίκα με ασπίδα την ψώρα

 

Εξηγήσεις και απαντήσεις έδωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα από την αρχική στάση του δήμου και τη φιλοξενία - φροντίδα που παρέχει πλέον στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο για τους 87 μετανάστες.

Ο κ. Νίκας στάθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι απ’ αυτούς είχαν μεταδοτικό νόσημα (ψώρα) και υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης, ενώ έκανε έκκληση στο κράτος να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική, ποιος κάνει το κουμάντο σε αυτό τον τόπο, ποιος υποδέχεται, ποιος δίνει οδηγίες για τους μετανάστες.

Αφού έκανε λόγο για παράνομους μετανάστες, είπε ότι  την Παρασκευή τα πράγματα ήταν δραματικά και υπήρχαν πιθανοί κίνδυνοι εξάπλωσης της μεταδοτικής νόσου. Υπενθύμισε ότι σε σύσκεψη με τον αστυνομικό διευθυντή αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της κατασκήνωσης της Αγίας Μαρίνας, αναφέροντας πως «η παράδοση, η ανθρωπιά μας, ο πολιτισμός μας έχουν προτεραιότητα, γι' αυτό και τους προσφέρουμε εκεί την καλύτερη δυνατή περίθαλψη». Είπε ότι όλες οι υπηρεσίες αγωνίστηκαν από το Σάββατο με τους αντιδημάρχους Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Θανάση Βασιλόπουλο, τη μέχρι πρότινος πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου και τον πρόεδρο της κατασκήνωσης Ηλία Γυφτέα, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Επέμεινε ότι «οι άνθρωποι κάνουν αγωγή, είναι άρρωστοι, γι' αυτό υπήρχε κίνδυνος, όπως βεβαιώνουν οι γιατροί». Ευχαρίστησε τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους αιρετούς, που αγωνίστηκαν για να μην επεκταθεί το πρόβλημα και να έχει και η πόλη και η πατρίδα μας την καλύτερη αντιμετώπιση από τα διεθνή μέσα.

Ο δήμαρχος είπε ότι στα 40 μίλια έξω από την Πύλο ειδοποίησαν ότι έρχονται και ανέφερε πως υπάρχει διακίνηση, υπάρχουν και διακινητές και η πατρίδα μας είναι στόχος. Επανέλαβε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα  μεταδοτικά νοσήματα και διαβεβαίωσε πως μετά το τέλος αυτής της ιστορίας θα καταστραφούν όλα τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν, «για να χρησιμοποιηθεί η κατασκήνωση χωρίς κανένα κίνδυνο για τα παιδιά μας». Είπε πως θα υπάρξει απολύμανση και στην κατασκήνωση τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Επανέλαβε αυτά που είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η πόλη δεν διαθέτει υποδομές για υποδοχή μεταναστών και πως δεν μπορούσε να συναινέσει για το Στάδιο, το Κλειστό και το Κλειστό του Πολυκλαδικού, γιατί αθλούνται χιλιάδες άνθρωποι και δεν υπάρχει κενή ώρα. Ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αφήνεται η Αστυνομία μόνη της, ούτε κάποιοι να βρίσκουν την ευκαιρία να παριστάνουν τους περισσότερο ανθρωπιστές από τους άλλους. Η υποδοχή των μεταναστών δεν αποτελεί γεγονός για προβολή». Και αναφερόμενος σε όσους του άσκησαν έντονη κριτική, είπε ότι «όταν έχουμε να κάνουμε με μεταδοτικές ασθένειες μέσα σε μία πόλη, όπου κινούνται καθημερινά 100.000 άνθρωποι, πρέπει να είμαστε εξόχως προσεκτικοί. Για μας εγγύηση είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σε ερώτηση για το αν η φιλοξενία τους στο Διοικητήριο γεννά κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ο δήμαρχος παρακάλεσε «να μην μιλήσουμε γι’ αυτό, να μην κρίνουμε κανέναν».

Για τη στάση των συναδέλφων του είπε ότι «ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος πρότεινε χώρο. Και ο δήμαρχος της Πύλου και της Μεσσήνης ανταποκρίθηκαν». Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπήρχαν «3 - 4 χώροι, κατασκηνώσεις που δεν λειτουργούσαν, άδεια ξενοδοχεία. Τι είναι η Καλαμάτα; Και ο δήμαρχος κάνει ό,τι μπορεί».

Σε ερώτησή μας για την προσβλητική εικόνα της υποδοχής και την άρνηση που υπήρξε, απάντησε: «Για το κράτος να μιλάς. Δεν θα απολογηθώ για το ελληνικό κράτος, δεν θα απολογηθώ για το τι πρέπει να κάνει το κράτος. Οταν έμμεσα ειδοποιήθηκα στις 00.58 της Πέμπτης, ο Δήμος Καλαμάτας δεν διέθετε χώρο. Μου ζητήθηκε το Στάδιο, είπα όχι. Χρησιμοποιείται το Στάδιο. Επρεπε να υπάρχει προγραμματισμός και πρόνοια να τους συμπεριφερόμαστε με πολιτισμό».

Ο αντιδήμαρχος - γιατρός Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει οργανωμένη ιατρική δομή να τους περιθάλψει, να τους δώσει αγωγή. Ανέφερε ότι ιδιώτης γιατρός έκανε τη διάγνωση και βρέθηκαν σε κλειστό χώρο με πολλούς κινδύνους. Ενημέρωσε ότι σήμερα λήγει το πρώτο στάδιο της αγωγής και χρειάζεται επαναληπτική δόση την Κυριακή και επανέλεγχος για να φύγουν. Ζήτησε να υπάρχει οργανωμένη υγειονομική δομή «για να δούμε τι φέρνουν. Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι μετά τη σύσκεψη της σύσκεψης της Παρασκευής αντιμετωπίστηκαν προβλήματα στην κατασκήνωση που είχε δημιουργήσει ο παγετός και διαβεβαίωσε ότι τα σκουπίδια και όλα τα άχρηστα θα καούν στους ανοιχτούς κάδους στην κατασκήνωση.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER