Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 08:47

Έδρα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σε Καλαμάτα ή Μεσσήνη ζήτησε ο Κωνσταντινέας (βίντεο)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Έδρα του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σε Καλαμάτα ή Μεσσήνη ζήτησε ο Κωνσταντινέας (βίντεο)

 

 

Τον ορισμό της έδρας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για την Νότια Ελλάδα εντός των ορίων Καλαμάτας ή Μεσσήνης ζήτησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αναλυτικά η τοποθέτηση:

«Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η χώρα μας γίνεται πλέον ένας σοβαρός συμμέτοχος στον παγκόσμιο χάρτη σε θέματα διαστημικής βιομηχανίας. Μια βιομηχανία η οποία στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης έχει αγγίξει τα 200 δισ. δολάρια σε ετήσιο κύκλο εργασιών! Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας κάθε άλλο παρά αδιάφορο μπορεί να μας αφήνει! Οταν η διεθνής κοινότητα εγκωμιάζει την ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων σε θέματα Αεροδιαστημικής θα ήταν άκομψο από πλευράς μας να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση του Διαστημικού Οργανισμού, βάζοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη οργανισμών κατασκευής μικροδορυφόρων.

Ηδη δεκάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στη διαστημική βιομηχανία. Αυτό που έλειπε και κατορθώνεται με το νομοσχέδιο είναι μια εθνική στρατηγική ώστε αυτό το οικοσύστημα ερευνητικών προσπαθειών και επιχειρήσεων να μείνει στην Ελλάδα και να προσφέρει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία. 

Η υπογραφή συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), η οποία αφορά στην ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα που θα είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, δίνει νέα προοπτική στο σχέδιο σας! Νέοι δηλαδή άνθρωποι θα μπορούν να εντάξουν τις εταιρείες τους σε αυτήν τη δομή, μία πολύ σημαντική δομή, η οποία υπάρχει σε 18 χώρες της ΕΕ και την ίδια στιγμή να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της πληροφόρησης που έχουν όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μπει στη διαδικασία της συνεργασίας με την ESA.

Κύριε Υπουργέ, δώστε την δέουσα προσοχή στα παρακάτω που θα ακούσετε!

Σας προτείνω, λοιπόν: 

Την δημιουργία δύο Διοικήσεων υπό την κεντρική Διοίκηση στην Αθήνα! 

Μια Διοίκηση στην Νότια Ελλάδα με θεματολογία την Γεωργία, την διάχυση των εφαρμογών της αεροδιαστημικής στο ευρύτερο κοινό, και την άμυνα, και μια Διοίκηση στη Βόρεια Ελλάδα με θεματολογία την δημιουργία και ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων. 

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η προοπτική να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις Περιφέρειες της χώρας καθώς είναι  πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της Ευρώπης για αποκέντρωση και ενδο-περιφερειακή σύγκλιση των Περιφερειών στην ΕΕ. Οχι όλα πέριξ των Αθηνών!

Ως Εδρα της Διοίκησης στη Νότια Ελλάδα να εξετάσετε τον Δήμο Καλαμάτας ή Μεσσήνης για τους εξής λόγους:

• της μοναδικής στρατηγικής τοποθεσίας της περιοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

• της προτροπής της Περιφέρειας Πελ/σου προς την κυβέρνηση να παρέχει τις κτιριακές υποδομές για την εγκατάσταση του ΕΛ.ΔΟ στην Νότια Πελ/σο

• της δραστηριοποίησης στην Πελοπόννησο προγραμμάτων ΑΕΙ  με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική, στο Πανεπιστήμιο Πελ/σου και το Πανεπιστήμιο Πατρών

• των διαθέσιμων χώρων για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που προσφέρονται.

• η Καλαμάτα έχει εγγύτητα μόλις 2 ωρών από την μητροπολιτική Αθήνα, κάτι που την καθιστά κατ' ουσίαν προάστιο της Αθήνας με εξαιρετικό αναπτυξιακό δυναμικό που μπορεί επιτυχώς να απορροφήσει αρκετή δραστηριότητα που διεξάγεται στο κέντρο

• της γρήγορης πρόσβασης και άμεσης διασύνδεσης της περιοχής με την διεθνή κοινότητα, μέσω του διεθνούς αερολιμένα της Καλαμάτας, του αυτοκινητόδρομου και του λιμανιού της.   

• της διττής λειτουργίας του αεροδρομίου στην Καλαμάτα με πολιτικό και στρατιωτικό χαρακτήρα ταυτόχρονα (120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αεροπορίας), το οποίο το καθιστά ιδανικό σημείο για την ανάπτυξη των διαστημικών εφαρμογών που αφορούν την άμυνα της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους, κύριε Υπουργέ, σας εφιστώ την προσοχή για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη δομή του Οργανισμού. Αλλωστε παρόμοιες δομές συναντάμε στην πλειονότητα των Διαστημικών Οργανισμών άλλων κρατών με επιτυχή αποτελέσματα! 

Η αντιπολίτευση μπορεί να λάβει ως απάντηση την απογοήτευση των επιστημονικών φορέων για την αδιαφορία που επέδειξαν το 2013 όταν μικροκομματικά στεγανά της ΝΔ έβαλαν στο συρτάρι τον φάκελο που λέγεται «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός». Η αντιπολίτευση επέδειξε ανικανότητα στην υλοποίηση σχεδίων ζωτικής σημασίας για το κράτος μας όταν μπορούσε για πολλοστή φορά! Και τώρα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στριμώχνεται με αυτά που εξελίσσονται.

Ο λόγος που είχατε το φάκελο κλειδαμπαρωμένο στα συρτάρια σας, ίσως, να σχετίζεται με τυχόν παρεμβολές που σας έβαζε ο γνωστός εξωγήινος του Υμηττού! Τι να πω… Πάντα καλοπροαίρετες σκέψεις θέλω να κάνω! Δεν θέλω να πιστέψω σε ύποπτες χρηματοδοτήσεις μελετών και εργολαβιών.

Ευχαριστώ!»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER