Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 14:31

Καρναβάλι μίμησης και... υφαρπαγής ψήφων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εχοντας ένα ισχυρό καρναβαλικό DNA ως Πατρινή κατά το ήμισυ, δεν αφορίζω το καρναβάλι, αλλά φέτος απείχα συνειδητά από καρναβαλικά ξεφαντώματα το τριήμερο της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα.

Βλέπετε αυτή η φθήνια και το... χυδαίο που ντύνονται τα καρναβάλια τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία ενοχλεί αισθητικά και είμαστε πολλοί αυτοί που το πιστεύουμε, όπως διαπίστωσα περιδιαβαίνοντας τις διαδρομές φίλων στο Facebook. Ενα Νησιώτικο Καρναβάλι από τη μια που έχει απολέσει προ πολλού τον παραδοσιακό και αυθόρμητο χαρακτήρα του, με παρουσίες χορευτριών με... φλογερά οπίσθια και τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη να χαμογελά ευάρεστα ποζάροντας δίπλα σε μία. Από την άλλη ένα νεότευκτο Καλαματιανό Καρναβάλι με δυναμική μεν, δίχως αισθητική και ίχνος παράδοσης δε. Και θα σταθώ στην Πολύτροπο Πόλη, που αν μη τι άλλο παρασυρμένη από τις μικροπολιτικές φιλοδοξίες ορισμένων ανθρώπων να φανούν και να ξεχωρίσουν παραδίδοντας στο λαό άρτο και θεάματα, διανύει την πολιτιστική και πολιτισμική της δύση. Μια πόλη με ταυτότητα, αυτή του πολιτισμού, που αντί να την ενισχύσει, προτιμά να μιμείται και άκριτα να υιοθετεί νοοτροπίες που στο μόνο που βοηθούν είναι στο να αυξήσει τους ευκαιριακούς της επισκέπτες και να κάνει... ντόρο, επειδή καρναβαλιστές αλεύρωσαν τον παρουσιαστή του καρναβαλιού Χρήστο Φερεντίνο. Τον ίδιο παρουσιαστή που εκλεγμένοι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής πόζαραν μαζί του συνεπαρμένοι στους καρναβαλικούς ρυθμούς και με... πολλά likes στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook, τα οποία μεταφράζονται σε ψήφους στις επόμενες εκλογές. Μια εβδομάδα νωρίτερα, τη βραδιά της σαββατιάτικης ποδαράτης, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου στην Καλαμάτα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αποκάλυπτε την μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην είσοδό του. Παρουσίες από τη δημοτική αρχή που προσωπικά καταγράψαμε ήταν μόνο αυτή της προέδρου της “Φάρις” Αναστασίας Μπελογιάννη, η οποία παρακολούθησε με τους ελάχιστους που τίμησαν τον Μεσσήνιο κατά το ήμισυ κινηματογραφιστή παρακολουθώντας στο άδειο αμφιθέατρο το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Βέβαια, ανύπαρκτη ήταν και η παρουσία της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, που κατά τ’ άλλα στηρίζει φανατικά βραδιές καραόκε και... φεστιβάλ μίμησης και τραγουδιού.

Καταλήγοντας έχω να σημειώσω ότι το δρώμενο της Ευετηρίας στη Νέδουσα ελάχιστα έχει αναδειχθεί σε σύγκριση με το καρναβάλι μίμησης και... υφαρπαγής ψήφων από αυτοδιοικητικούς καρναβαλιστές με απουσία πολιτικού λόγου και αναστήματος, ενώ θα έπρεπε να είναι το σημείο αναφοράς για τον τόπο. Και να πω ότι κάτι το οποίο δεν βασίζεται σε γερές βάσεις και θεμέλια θα παραμένει πάντα ξένο στην τοπική κουλτούρα και θα γεμίζει απλά και μόνο τις καφετέριες στην πάλαι ποτέ Πολύτροπο Πόλη Καλαμάτα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 14:38