Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 13:27

Μία άλλη προσέγγιση για το επεισόδιο στη Λέσβο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μεγάλος ντόρος έγινε προ ημερών κυρίως μέσω Διαδικτύου με αφορμή τον έντονο διαπληκτισμό ενός φωτορεπόρτερ με ναυαγοσώστες στη Λέσβο, όπου καθημερινά καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια.

Η είδηση έκανε σε πολύ λίγη ώρα το γύρο του Διαδικτύου, ενώ πολλά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν πολύ βαριές εκφράσεις για τους ναυαγοσώστες, σπεύδοντας ουσιαστικά να πάρουν θέση για όλα όσα έγιναν την Παρασκευή σε μία από τις παραλίες του νησιού. Οι περιγραφές που φθάνουν, μιλούν για μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αυτά τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι μόνο όσοι ήταν μπροστά στα γεγονότα. 

Συνεπώς από αυτήν εδώ τη στήλη σε καμία περίπτωση δεν θα επιχειρήσουμε να πάρουμε θέση για όσα συνέβησαν εκεί. Δεν μπορούμε όμως να μην σημειώσουμε ορισμένα πράγματα, που σχολιάστηκαν έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολλούς Μεσσήνιους και όχι μόνο για τον χαρακτήρα του εθελοντή ναυαγοσώστη Νίκου Μαυρέα, από την Καλαμάτα, ο οποίος φέρεται να είχε συμμετοχή στο επεισόδιο. Ιστοσελίδες τού απέδωσαν βαρείς χαρακτηρισμούς (όχι ονομαστικά, αλλά παρουσιάζοντας φωτογραφίες, που τον απεικονίζουν), κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις από όσους τον γνωρίζουν. Γυμναστής, διεθνής αθλητής του ράγκμπι με θητεία και στο εξωτερικό και πάνω από όλα ένας νεαρός, που, όπως είχε παρουσιάσει και σε πρόσφατο αφιέρωμα η "Ε", άφησε τη δουλειά του στην Αθήνα για να προσφέρει ως εθελοντής ναυαγοσώστης στη διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο. Η απάντηση στους χαρακτηρισμούς που του απέδωσαν, ήρθε κυρίως μέσω Facebook, όπου άτομα που τον γνωρίζουν χρόνια εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την συμπαράστασή τους στην... ηλεκτρονική επίθεση, που δέχθηκε.

Σκοπός όσων γράφονται παραπάνω δεν είναι φυσικά να αποτελέσουν μία αγιογραφία του Νίκου Μαυρέα, αλλά να αναδείξουν και μία άλλη πλευρά των όσων απασχόλησαν το Διαδίκτυο την περασμένη Παρασκευή με το εν λόγω επεισόδιο. Για μία ακόμα φορά πάντως αποδεικνύεται ότι η εικόνα που μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από κάποια ΜΜΕ, μπορεί να δημιουργήσει πλαστές εντυπώσεις για κάποια άτομα και όλα αυτά στο βωμό του... ανταγωνισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 13:36