Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016 21:03

Το τοπίο στην ενημέρωση και οι εργαζόμενοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Να τα έχει καλά με τα μέσα ενημέρωσης θέλει η κάθε εξουσία και ιδιαίτερα η τοπική εξουσία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, στα καλά καθούμενα, εξέφρασε τη θέση ότι η Καλαμάτα πρέπει να παραμείνει με κανάλια, που θα έχουν την έδρα τους στην πόλη. Η αναφορά του, όπως έγραψα, έγινε προφανώς με σκοπό να "χαϊδέψει τα αυτιά των καναλιών", με αφορμή την αναδιοργάνωση και το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου που επιχειρεί η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, εδώ και καιρό.

«Και είναι προφανές στις ανακατατάξεις που έρχονται, ότι η πόλη είναι ανάγκη να έχει και δημοσιογραφική έκφραση και τηλεοράσεις και εφημερίδες και όλα αυτά. Και αυτό εξυπακούεται», δήλωσε ο δήμαρχος.  Και επειδή δεν καταλάβαμε καλά - καλά τι ήθελε να πει, τον ρωτήσαμε και ο δήμαρχος διευκρίνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δημοσιογραφική εκπροσώπηση με αφετηρία από εδώ».

Προχθές το απόγευμα, στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, στη συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου του κόμματος, με καταγωγή από την Αργολίδα, ενημέρωσε ότι στην περιοχή του έκλεισαν δύο κανάλια. Με αφορμή την αναφορά αυτή ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε πόσα κανάλια υπάρχουν στη Μεσσηνία και στην απάντηση "τρία", ευχήθηκε να ήταν και δέκα. 

Πετάχτηκα και τόνισα πως το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρχουν 1,5 - 2 κανάλια, που θα δουλεύουν με υγεία και θα πληρώνουν και θα ασφαλίζουν, όπως πρέπει, τους εργαζόμενους. Για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Προκλήθηκα από συναδέλφους και απάντησα αμέσως ότι το ίδιο ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνει και στις εφημερίδες και στα σάιτ, σε κάθε τομέα ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι δε ζουν στον κόσμο τους. Συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα με την κρίση είναι πλέον πιο δύσκολα για την επιβίωση των μέσων ενημέρωσης, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει όλα να διαλυθούν, να μη μείνει τίποτα όρθιο. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να γίνει εξυγίανση, να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ενημέρωση και να πληρώνονται και να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, για να ζουν αξιοπρεπώς. Ετσι θα διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία και θα χτυπηθεί η οποιαδήποτε εξάρτηση και διαπλοκή. Η κρίση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016 18:06