Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 10:43

Ο Μοριάς δεν θα γίνει... Τέξας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το 2012 η αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company συνέταξε μια μελέτη για την ελληνική οικονομία και τη δεκαετή προοπτική της με χρηματοδότηση του ΣΕΒ και της Εθνικής Τράπεζας.

Η μελέτη αυτή απέκτησε μυθικές διαστάσεις στις αντιμνημονιακές ιστοσελίδες που έγραφαν μεταξύ άλλων ότι η μελέτη προβλέπει: "Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, με μια μέση ετήσια παραγωγή περίπου 500 τόνους το καθένα, να δημιουργηθούν μόνο δύο mega-ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000 - 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα οι mega-μελετητές της μελέτης αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο σαν δύο προτεινόμενα μέρη εγκατάστασής τους".

Μάλιστα αν θυμάμαι καλά είχε κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβόντουσαν ότι στην Ελλάδα του... 2022 θα λειτουργούν μόνο δύο ελαιοτριβεία. Προσωπικά αναρωτιόμουν μόνο για την επιστημονική κατάρτιση και την ψυχική υγεία του συντάκτη της μελέτης, αφού μια εκδρομή στην Πελοπόννησο αρκεί για να διαπιστώσει και ο πιο φανατικός οπαδός των οικονομιών κλίμακας ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο δημιουργίας μονοπωλίων στην αγορά του ελαιολάδου. Ο κατακερματισμός του κλήρου αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές και η ανυπαρξία τσιφλικιών στην Πελοπόννησο επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι ο Μοριάς δεν είναι και ούτε μπορεί να γίνει... Τέξας.

Τελικώς όμως τι έγινε, μειώθηκαν τα ελαιοτριβεία; Η απάντηση μάλλον θα παραξενέψει τόσο τους μελετητές όσο και τους ανησυχούντες. Όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα ελαιοτριβεία, αλλά τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών ενδιαφέρεται για... ατομικό ελαιοτριβείο. Ουσιαστικά η ανάγκη παραγωγής και διάθεσης ποιοτικού επώνυμου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στρέφει τους μικροπαραγωγούς σε αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τον πλήρη έλεγχο από το χωράφι έως το πιάτο του καταναλωτή.

Δεν θα κάνω όμως το λάθος των... μελετητών παριστάνοντας τον προφήτη. Ούτε έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στο μέλλον θα έχουμε χιλιάδες ατομικά ελαιοτριβεία. Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία στην αγορά θα αλλάξει μόνο αν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην τεχνολογία και στις τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού. Και στην εποχή των 3D εκτυπωτών, όλα είναι πιθανά και απρόβλεπτα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός