Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 12:10

Η δεύτερη θητεία του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η επανεκλογή του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου με το αδιαμφισβήτητο ποσοστό 59,51%, εδράζεται μεταξύ άλλων και στη στελέχωση του ψηφοδελτίου με πολλούς «δελφίνους», οι οποίοι πιστεύουν ότι ο κ. Βασιλόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές -και άρα στο τέλος της πενταετίας θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την ηγεσία της παράταξης.

Τις ίδιες ακριβώς προσδοκίες είχε εντέχνως καλλιεργήσει και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στη δεύτερη θητεία του, αλλά όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είναι εφικτή η τρίτη θητεία, απλώς κατέβηκε στις εκλογές και… νίκησε. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βασιλόπουλος θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του κατά το μακρινό… 2028, γιατί αν δηλώσει από τώρα πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, θα ενισχύσει τις εσωστρεφείς τάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε οδυνηρές ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις. Βεβαίως αυτή την περίοδο ο κ. Βασιλόπουλος είναι κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της δημοτικής παράταξης, καθώς εγγυάται την ενότητα των ενοίκων της «δεξιάς πολυκατοικίας», ενώ η κατακερματισμένη «αριστερή πολυκατοικία» δείχνει αδύναμη να ξεπεράσει τον εσωστρεφή ανταγωνισμό για τη νομή του… ρετιρέ. Κανένας όμως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές, ούτε αν θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας τετραετίας η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας χάρη στη συγκολλητική δύναμη της εξουσίας.

Έτσι κι αλλιώς όμως ο κ. Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια της νέας θητείας του, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου, δεν θα έχει το προνόμιο να ζητήσει «μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει το έργο του». Έχει μόνο μία ευκαιρία, να αλλάξει την πορεία της δημοτικής αρχής μετά από 17 χρόνια άκρατης ψηφοθηρίας και ατολμίας για τα μεγάλα θέματα της Καλαμάτας. Ουσιαστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει την ευκαιρία να γράψει Ιστορία αν τολμήσει να συγκρουστεί με τα κοντόφθαλμα μικροκομματικά συμφέροντα που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο κ. Βασιλόπουλος συνεχίσει όπως και στην πρώτη του θητεία την αποτυχημένη και ανεπαρκή διαχειριστική πολιτική του Παναγιώτη Νίκα, το καλύτερο που θα καταφέρει είναι μια νέα εκλογική νίκη που δεν θα τη θυμάται κανένας μετά από λίγα χρόνια. Οι πολίτες θυμούνται μόνο μεγάλες τομές και υποδομές, ενώ ξεχνούν τους διαχειριστές της… πολυκατοικίας, που πιστεύουν ότι είναι σπουδαίοι επειδή είναι ικανοί να πληρώνουν τη συντήρηση του ασανσέρ.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός