Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 09:18

Ο Αποστόλου διαφωνεί για τα δασικά και επισημαίνει: "Κινδυνεύουν ιδιοκτησίες και επιδοτήσεις" 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο Αποστόλου διαφωνεί για τα δασικά και επισημαίνει: "Κινδυνεύουν ιδιοκτησίες και επιδοτήσεις" 

 

“Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων, όσο και την κυριότητα των εκτάσεων”.

Με αυτά τα λόγια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η κυβέρνηση παραδέχεται επισήμως τα προβλήματα που προκαλούν οι δασικοί χάρτες και τα οποία είχε επισημάνει η “Ε” 

από τη στιγμή που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου διαφωνώντας με τις διορθωτικές προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση είναι διχασμένη στο θέμα των δασικών χαρτών. Οσον αφορά την λύση των προβλημάτων, ο κ. Αποστόλου άφησε γενικόλογες υποσχέσεις για λύση πριν την καταβολή των επιδοτήσεων που κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι για τους παραγωγούς. 

Αναλυτικά ο κ. Αποστόλου δήλωσε χθες για τους δασικούς χάρτες:

“Οσον αφορά τους δασικούς χάρτες: Η διαδικασία για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα σε μια κανονικότητα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι έχω δεχθεί αγωγές αρκετών εκατ. ευρώ για τα θέματα αυτά. Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων. Γι' αυτό εξάλλου σύμφωνα με το ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας. Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών -και της κυβέρνησης συνολικά- να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από την κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων. Θέλω κλείνοντας να εκφράσω τη διαφωνία μου με τις απόψεις που προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER